Dijous, 12 de desembre del 2024

Els economistes avisen que la desacceleració de l’IPC és un “efecte fonamentalment estadístic” i demanen prudència

L'entitat adverteix que l'augment de preus encara es mantenen en "nivells no desitjables"

|

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha demanat prudència aquest dijous davant la desacceleració de la inflació i ha afegit que s’explica per un “efecte fonamentalment estadístic” ja que en el mateix mes del 2022 l’IPC va pujar un 9,8% impulsat per l’inici de la guerra d’Ucraïna i per l’augment del preu de l’energia. Segons les dades de l’INE, la taxa interanual a l’Estat s’ha situat en el 3,3%, és a dir, 2,7 punts menys que al febrer. En un comunicat, l’entitat adverteix que l’augment de preus encara es mantenen en “nivells no desitjables” i que “deterioren els equilibris macroeconòmics i distorsionen la negociació col·lectiva, a més de perjudicar famílies i empreses”.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya també posa l’accent en la inflació subjacent, que gairebé es manté inalterable des de principis d’any. Al març, va pujar un 7,5%, només una dècima per sota del febrer i el mateix percentatge que al gener. Com a conseqüència, l’entitat constata que la inflació subjacent segueix encallada en rècords màxims que no es veien des de principis del 1987 i amplia la distància respecte a l’IPC.

Amb tot, el Col·legi apunta que cal seguir esperant les dades confirmades que l’IPC per veure l’evolució dels preus dels aliments, dels quals assegura que són que mostren una “inèrcia més preocupant i els que més castiguen els pressupostos familiars”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483