Dimarts, 05 de novembre del 2024

Els confinaments “estrictes” són millors per a l’economia que “mesures suaus i prolongades”, segons l’FMI

"Els confinaments tenen costos a curt termini, però poden portar a una recuperació econòmica més ràpida"

|

La dicotomia que s’ha plantejat des de l’inici de la pandèmia sobre si primar la salut o l’economia, com si fossin vasos comunicants, que si se n’afavoreix una se’n condemna l’altre, pot resultar ser falsa. Si més no, el Fons Monetari Internacional (FMI) defensa que un confinament “estricte” porta a una recuperació econòmica “més ràpida” que no pas unes “mesures suaus i prolongades”.

En un article, els economistes de l’FMI Francesco Grigoli i Damiano Sandri apunten que “qualsevol recuperació que vulgui ser duradora dependrà de la resolució de la crisi sanitària”. Per tant, defensen que cal aplicar mesures fortes per frenar l’expansió de la covid-19 per tal d’afavorir la recuperació. “Aixecar els confinaments és improbable que porti a un impuls econòmic decisiu i sostingut si les infeccions són encara elevades”, assenyalen. Els economistes també apunten que en contexts amb elevats contagis les persones aposten més per la “distància social voluntària”.

“Els confinaments tenen costos a curt termini, però poden portar a una recuperació econòmica més ràpida perquè disminueixen les infeccions i l’extensió de la distància social voluntària”, diu l’article. A més, els dos economistes defensen que cal aplicar mesures estrictes quan encara els contagis són baixos perquè s’han mostrat més efectives que un cop la transmissibilitat ja és més elevada.

D’altra banda, l’article apunta que les restriccions per frenar la covid-19 han perjudicat més les dones que els homes. “Les ordres de quedar-se a casa i el tancament d’escoles han portat a caiguda més gran de la mobilitat en dones que en homes”, diu l’article, que considera que això perjudica les oportunitats laborals de les dones.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483