El Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, el Consell de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya han negat “rotundament” que els professionals del sector discriminin pel seu origen els possibles llogaters de pisos, tal com apunta un informe de l’Ajuntament de Barcelona la setmana passada del que LA REPÜBLICA se’n va fer ressò.
En un comunicat, les entitats asseguren que el mateix govern municipal els va transmetre que es tractava de “quatre denúncies aïllades” que representen el sector. A més, sostenen que la metodologia utilitzada “no té el rigor que exigeix l’anàlisi d’una qüestió d’aquesta magnitud i impacte social”. A més acusa l’Ajuntament de “desencertat i irresponsable” per fomentar “la transmissió d’informacions totalment esbiaixades que malmeten el prestigi i el reconeixement de molts professionals a Barcelona”.
Així mateix, les entitats deixen clar que no donen suport a “discriminació de cap índole”, com recull el seu codi ètic subscrit per més de 3.500 agents immobiliaris. “Lamentem profundament i ens entristeix que, de forma salvatge continuada, s’arremeti contra els agents immobiliaris i se’ns responsabilitzi de tots els mercats del mercat immobiliari en lloc de facilitar ponts de diàleg”, conclou el comunicat signat per les entitats.
En l’estudi de l’Ajuntament de Barcelona publicat dijous passat, s’apuntava que el 62% dels agents immobiliaris de la ciutat discriminaven per origen ètnic a l’hora de llogar els habitatges. El consistori va arribar a aquesta conclusió mitjançant un treball de camp fet a partir de 350 trucades a diferents agències en nom d’una propietat fictícia que volia llogar un habitatge i sol·licita que del procés de selecció se n’excloguin “les persones immigrants”.