Van degotant els municipis catalans que prenen mesures de suport a la ciutadania de la manera més senzilla i eficaç: alliberant-los de càrregues impositives municipals. Les iniciatives són diverses, tenen excepcions i lletra petita, però totes van encaminades al mateix fi: ajudar els veïns a resistir millor l’embat econòmic de la pandèmia. Segur que n’hi ha molts més i dels que en aquest moment en tenim notícia, els posem en ordre alfabètic:
Banyoles ajudarà amb 700 euros els establiments d’hostaleria, restauració i estètica pel tancament de la segona onada
L’alcalde del municipi, Miquel Noguer, ha avançat que han dissenyat una fórmula per demanar les subvencions per fer-ho “el més fàcil possible” als establiments i poder “cobrar a finals de 2020”. Aquesta ajuda se suma a les altres línies que ja tenia obertes el municipi. Totes elles, conjuntament amb les taxes que l’Ajuntament ha deixat d’ingressar durant la pandèmia, haurien suposat pèrdues d’uns 500.000 euros al pressupost municipal.
Aquesta línia d’ajudes es va començar a tramitar abans que la Generalitat decretés el tancament d’altres establiments com ara equipaments culturals o gimnasos. Per això l’alcalde ha avançat que no estan inclosos en la nova línia de subvenció. Tot i així, ha avançat que estudiaran si en poden convocar una de cara a principis del 2021, ja que veu “difícil” que els negocis puguin arribar a cobrar les ajudes abans d’acabar l’any, per tots els terminis legals que cal seguir.
Calonge rebaixarà l’IBI, l’impost de vehicles i la taxa de terrasses per al 2021
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) rebaixarà els principals impostos per al 2021 per fer front a la crisi de la covid-19. L’equip de govern presentarà unes ordenances que inclouen una reducció de l’IBI, de l’impost de vehicles i de la taxa d’ocupació de via pública de les terrasses. També inclouran bonificacions per a les persones vulnerables i l’eliminació de la taxa pel servei de control i tinença d’animals. L’objectiu és, segons el govern municipal, reduir la “pressió fiscal” amb “la mirada posada a mantenir la reducció impositiva l’any 2022”.
Girona congela impostos i taxes per al 2021 i xifra en 6 MEUR l’impacte directe de la pandèmia als ingressos municipals
L’ajuntament gironí congelarà els impostos i les taxes per al 2021 amb l’objectiu de donar “suport real” a l’economia de les empreses i famílies de la ciutat. L’alcaldessa Marta Madrenas i la tinenta d’alcaldia d’Hisenda, Maria Àngels Planas, destaquen que la mesura vol contribuir a pal·liar la crisi del coronavirus, i que es pot aplicar perquè el consistori està sanejat, malgrat que la pandèmia ja tingui un impacte directe de 6 milions d’euros (MEUR) damunt els ingressos municipals.
Girona no tocarà ni impostos ni taxes municipals per a l’any vinent. L’alcaldessa ha explicat que, “tot i que la perspectiva econòmica no és gens bona”, la situació financera de l’Ajuntament permet congelar les ordenances i mantenir els serveis que es presten a la ciutadania. “Ara és el moment de donar suport real a l’economia de les famílies”, ha subratllat Marta Madrenas. “És important” que la ciutadania consulti totes les subvencions i bonificacions que inclouen les ordenances. “Que ho mirin a la web o ens truquin, perquè els assessorarem i els ajudarem”, ha subratllat l’alcaldessa, en referència a què hi ha molts supòsits que ja preveuen reduccions dels rebuts.
Olot congelarà els impostos i taxes per al 2021
L’Ajuntament d’Olot ha anunciat aquest dijous la congelació dels impostos i taxes per al 2021 per la crisi de la covid-19. L’alcalde del municipi, Pep Berga, ho ha anunciat en una roda de premsa i ha assegurat que la decisió respon a la voluntat “d’estar més que mai al costat de les famílies i dels sectors econòmics més perjudicats per la crisi”.
El consistori assumirà el cost de les taxes municipals que, com la de recollida d’escombraries, no cobreixen el cost del servei. En aquest sentit, l’ajuntament aportarà 381.000 euros per evitar augmentar la taxa de cares a l’any vinent. Des del consistori, remarquen que durant aquests mesos de pandèmia han deixat d’ingressar 700.000 euros en concepte de taxa d’ocupació de via pública o per les quotes de les escoles bressol, entre d’altres. Amb la voluntat de facilitar als ciutadans el pagament dels tributs l’ajuntament impulsa per segon any la Tarifa Plana d’Impostos.
Palafrugell acorda un pla de xoc d’1,8 MEUR per pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària
El ple de Palafrugell (Baix Empordà) ha acordat un pla de xoc d’1,8 milions d’euros (MEUR) per pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària. El gruix dels diners serà per a dos grans apartats, un que fa referència a mesures socials i l’altre que es destinarà a incentivar l’activitat econòmica. Es destinaran 600.000 a la reducció d’impostos per ajudar les famílies del municipi, majoritàriament a les persones més vulnerables i afectades per la crisis de la covid-19, segons criteris i els barem de l’àrea de Benestar Social.
En ajudes al comerç local, la xifra arribarà als 350.000 euros amb el doble objectiu de reactivar i ajudar el teixit econòmic de Palafrugell en el seu conjunt i ajudar les famílies palafrugellenques. Promouran ajuts mitjançant la fórmula de vals per als ciutadans que es puguin bescanviar o altres fórmules que es considerin més adients, per tal que els ciutadans realitzin les seves compres en establiments que han hagut de tancar o que puguin demostrar segons s’especificarà a la convocatòria que han vist deduït els seus ingressos durant aquest període de l’estat d’alarma.
Roses injecta més de 500.000 euros a un pla de reactivació econòmica
L’ajuntament de Roses (Alt Empordà) ha anunciat una injecció de 500.000 euros a una pla de reactivació econòmica que inclou campanyes gastronòmiques i comercials, un paquet de subvencions a comerços i formacions en prevenció i seguretat. Segons remarquen en un comunicat, l’objectiu del seguit d’accions és reactivar l’activitat comercial i la restauració. El pla començarà a partir del mes de juliol amb la campanya ‘Anem a fer el vermut a Roses’, que tindrà una segona fase durant el mes de desembre, i a la qual el consistori destinarà un total de 57.000 euros. La seguiran l’acció ‘Roses et convida a un gelat’, que es desenvoluparà a l’agost i comptarà amb una aportació municipal de 32.000 euros, i ‘Regala’t Roses’, al setembre, amb un pressupost de 200.000.
Sant Andreu de la Barca congela els impostos i les taxes municipals
El ple de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha aprovat amb els vots a favor del PSC, Cs i Podem i l’oposició de FEM Sant Andreu, les ordenances fiscals, les taxes municipals i els preus públics per al pròxim exercici que, majoritàriament, es congelen. Amb l’objectiu de donar support al sector de la restauració, un dels més afectats per la pandèmia, la taxa de terrasses no es cobrarà el 2021. L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha explicat que han apostat per congelar la major part dels impostos municipals “perquè entenem que en un moment de pandèmia, quan moltes famílies ho estan passant malament, no podem afegir pressió als ciutadans”.
Terrassa amplia les bonificacions i les exempcions fiscals per fer costat als més vulnerables i reactivar l’economia
L’Ajuntament de Terrassa ha presentat les ordenances fiscals pel 2021 que contemplen un ampli sistema de bonificacions i exempcions en les taxes municipals amb l’objectiu de fer front als efectes de la pandèmia “mantenint el necessari equilibri entre ingressos i despeses”. Així, no es cobrarà la taxa de terrasses a bars i restaurants i es bonificarà la taxa de residus (en alguns casos fins el 100%) per pal·liar els efectes dels tancaments decretats.
Per impulsar la recuperació econòmica, s’ampliaran les bonificacions de l’IBI i de l’impost de construccions, instal·lacions i obres per la rehabilitació de naus industrials. “Sabem el què passa al carrer i hem actuat en conseqüència”, assegura el tinent d’alcalde, Isaac Albert.
Vilanova i la Geltrú congela les ordenances fiscals i augmenta la bonificació per als pisos destinats a lloguer social
L’Ajuntament també condona les taxes de terrasses i escombraries a restaurants i comerços quan hi hagi un tancament forçós. “Mantenim el compromís de promoure la fiscalitat justa, en què paga més qui més pot aportar i s’ajuda a qui té més dificultats”, ha subratllat aquest dimarts l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau.