Els Administradors de Finques han celebrat l’aprovació per part del Consell de Ministres del Reial decret llei 8/2021, amb mesures urgents en l’ordre sanitari, social i jurisdiccional. La normativa estableix que no serà obligatori convocar juntes de propietaris fins al 31 de desembre de 2021, per la qual cosa es prorrogaran els últims pressupostos aprovats i els càrrecs de la Comunitat de Propietaris. D’aquesta manera, quedarà també suspesa l’obligació d’aprovar el pla d’ingressos i despeses previsibles, els comptes corresponents i el pressupost anual. El decret també preveu la celebració de juntes de propietaris de manera telemàtica, una possibilitat ja prevista a Catalunya.
D’acord amb la nova normativa, les reunions es podran celebrar per videoconferència o per conferència telefònica múltiple per tractar temes urgents, com les obres d’accessibilitat universal o les que resultin necessàries per al manteniment o funcionament de l’edifici. En aquelles comunitats de propietaris en les quals no pugui garantir-se la participació de tothom per via telemàtica, es podran adoptar acords sense la celebració presencial de la Junta de Propietaris, mitjançant l’emissió del vot per correu postal o comunicació telemàtica.
“Això és molt important perquè garanteix el dret de participació de tots els propietaris i l’emissió del seu vot si no tenen capacitat d’accés a les noves tecnologies, evitant també els possibles contagis per coronavirus”, ha assegurat el president del Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques (CGCAFE), Salvador Díez. Fins a l’aprovació d’aquest Reial decret llei, la Llei de Propietat Horitzontal només reconeixia la validesa a les reunions presencials, a excepció de la llei catalana. Aquesta contempla la possibilitat de fer reunions via telemàtica i reconeix la validesa dels acords a través d’aquest sistema.
Díez ha assegurat que les mesures aprovades per part del govern espanyol suposen un “pas important” perquè les comunitats de propietaris puguin continuar amb l’activitat normal i fer front a les obligacions econòmiques, comptant amb els ingressos per quotes dels propietaris per poder afrontar-les. La normativa també facilita la participació i el vol dels propietaris, una qüestió que els Administradors de Finques consideren “fonamental” per garantir els drets d’aquest col·lectiu. El 2020 s’han deixat de celebrar més d’un milió de juntes de propietaris, la qual cosa ha comportat una paralització de les obres dels edificis.
“Aquest Reial decret llei és fonamental perquè les comunitats de propietaris puguin accedir als fons europeus prenent les decisions sobre l’aprovació de pressupostos i sol·licitud de les subvencions i poder aconseguir una reactivació econòmica del sector de la construcció i iniciant les bases per aconseguir entorns més sostenibles”, ha assegurat Díez.