Els ministres de Finances de la UE aproven aquest dimarts 12 plans de recuperació, inclòs el d’Espanya. Si no hi ha sorpreses, el titulars de Finances materialitzaran en una reunió a Brussel·les l’últim pas per permetre l’arribada dels primers fons europeus aquest estiu als estats. La llum verda dels ministres implica que els estats puguin rebre ja el prefinançament del 13%, que en el cas d’Espanya són 9.000 milions d’euros. El pla espanyol preveu accedir a 69.500 milions en transferències fins al 2026 per destinar a la transició ecològica amb mesures de mobilitat sostenible o la rehabilitació d’habitatges, la digitalització de pimes i l’administració pública i les reformes del mercat laboral i de les pensions, entre d’altres.
Els ambaixadors dels 27 ja van aprovar els 12 primers plans el passat divendres, cosa que fa preveure que el camí ja està aplanat i que no hi haurà un gran debat per a l’aprovació definitiva. Segons fonts del ministeri d’Economia, el pla espanyol ha passat l’avaluació de la resta de socis sense modificacions. Segons les mateixes fonts, alguna delegació ha expressat dubtes sobre la manca de detall de les reformes del mercat de treball i de les pensions, dues qüestions que queden obertes a l’espera de tancar-les amb els agents socials. També hi hagut interès, apunten, per saber per què el govern espanyol ha concentrat les inversions entre el 2021 i el 2023. Tanmateix, remarquen que cap d’aquests dubtes genera un problema per a l’aprovació de pla.
Quan arribaran els primers fons?
Un cop aprovat el pla, ara el govern espanyol ha de signar alguns documents amb la Comissió Europea, com els acords finançament. La Comissió Europea calcula que pot fer els primers desemborsaments al juliol, però fonts del ministeri d’Economia asseguren que el procés per arribar a tenir els primers 9.000 milions d’euros pot allargar-se unes setmanes. Ara per ara, la Comissió Europea ha captat 35.000 milions d’euros per fer arribar els prefinançaments. Es preveu una tercera emissió al juliol, però en cas que no sigui suficient distribuirà proporcionalment els diners i podria fer el primer pagament en dos trams.
A banda del pla espanyol, els ministres de Finances europeus també aprovaran, previsiblement, el d’Alemanya, Bèlgica, Àustria, França, Dinamarca, Grècia, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Portugal i Eslovàquia. Els 12 plans són els primers que van rebre l’aval de la Comissió Europea.
Els pròxims pagaments
Després del prefinançament, els estats hauran de demostrar dos cops l’any que han aconseguit els objectius fixats segons el calendari previst per accedir a un nou tram de finançament. En el cas espanyol, el següent desemborsament serà ja aquest any i s’elevarà fins al 10.000 milions d’euros. Segons fonts del ministeri d’Economia, no hi hauria d’haver problemes per accedir a aquests diners perquè corresponen a objectius que ja s’han complert.
A partir del 2022, però, s’hauran d’implementar les primeres mesures laborals. Juntament amb les pensions, són dues qüestions que el pla espanyol no detalla perquè deixa a l’espera de tancar amb els agents socials.
El segon desemborsament serà de 12.000 milions d’euros i està previst que arribi la primavera de l’any que ve, sempre que s’aconsegueixin els objectius fixats per a finals d’aquest any. La resta d’objectius s’han d’anar compliment semestralment fins al 2026 per accedir a nous trams de finançament. El procés de compliment d’objectius i desbloqueig de desemborsaments estarà sota la vigilància de la Comissió Europea, però també de la resta d’estats.
Els fons arribaran un any després de l’acord dels líders
Amb la llum verda als primers 12 plans, els primers fons europeus arribaran un any després que els caps d’estat i de govern de la Unió Europea tanquessin l’acord per crear un fons de recuperació finançat amb l’emissió de deute conjunt. En preus actuals, la xifra del fons de recuperació s’eleva fins als 800.000 milions d’euros.
Brussel·les ja ha fet dues emissions de deute, amb les quals ha captat 35.000 milions d’euros, per pagar els primers prefinançaments. La Comissió Europea, però, no va poder començar a anar als mercats fins al juny -11 mesos després de l’acord dels líders- perquè tots els estats van haver de ratificar la decisió de recursos propis, que permetia l’executiu europeu emetre deute per finançar el fons. Els càlculs de la Comissió Europea apunten a l’objectiu de captar 80.000 milions d’euros aquest any i 800.000 milions, la totalitat del fons, en operacions fins al 2026. Els interessos del deute es retornaran entre el 2026 i el 2058.