Dimecres, 22 de gener del 2025

El TSJC anul·la la sanció de 500.000 euros a Gas Natural pel cas de l’àvia morta en l’incendi de casa seva a Reus

El Departament d'Empresa presenta un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem

|

El TSJC ha anul·lat la sanció de 500.000 euros que la Generalitat va imposar a Gas Natural pel cas de l’àvia de Reus que va morir en l’incendi de casa seva el 14 de novembre de 2016. La dona s’il·luminava amb espelmes després que la companyia li hagués tallat la llum per un deute d’uns 250 euros. Segons avança ‘Diari Més’, el TSJC ha estimat el recurs contenciós presentat per l’empresa perquè, tot i que la Llei de Pobresa Energètica pretenia fixar un protocol obligat de comunicació als Serveis Socials per evitar els talls en casos d’impagaments per falta de recursos econòmics, aleshores “mancava un desenvolupament reglamentari” de l’article. El Departament d’Empresa ha confirmat a l’ACN que ha presentat recurs de cassació davant el Suprem.

L’Agència Catalana del Consum va sancionar l’empresa amb 500.000 euros per una infracció considerada “molt greu” per la mort de la Rosa, una veïna de Reus de 81 anys. Inicialment, Gas Natural va presentar un recurs de reposició contra la multa, però com que el Departament el va rebutjar la companyia va decidir presentar un contenciós al TSJC, que ara li ha donat la raó. La resolució del contenciós, però, no és ferma i el Govern ha decidit elevar el cas al Tribunal Suprem.

En el seu escrit, la conselleria argumenta que l’article 6.4 de la Llei 24/2015 estableix “una obligació legal clara i concisa” quan exigeix a les empreses que han de sol·licitar l’informe als Serveis Socials municipals abans de fer un tall de subministrament. Aquesta obligació, subratlla el Departament, no requereix “cap desenvolupament reglamentari, protocol, acord o conveni”, tal com ha apreciat el TSJC.

En aquest sentit, Empresa argumenta que la necessitat d’un protocol, acord o conveni és per activar els ajuts per a les famílies vulnerables, però en cap cas per complir l’obligació legal de l’article 6.4. És el cas del conveni que el Govern va signar amb Endesa el 9 d’abril per regular com fer front a la pobresa energètica.

L’obligació legal fixada a l’article 6.4 és “plenament vigent i constitucional i, per tant, d’aplicació directa”, insisteix la conselleria. Empresa també cita un dictamen del Consell d’Estat, arran d’un recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra articles de la Llei de Pobresa Energètica, en el qual manifestava que no procedia impugnar l’article 6.4.

En el dictamen, l’òrgan afirmava que “l’obligació de sol·licitar un informe dels Serveis Socials no té la finalitat d’impedir el tall de subministrament en cas de persones i unitats familiars en situació de ric d’exclusió residencial, sinó la d’evitar-lo mitjançant l’atorgament d’ajudes a les persones i unitats en situació de risc d’exclusió residencial per part de les administracions públiques a garantir el subministrament, o de les companyies que lliurement hagin subscrit els acords o convenis al respecte”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483