El Tribunal Suprem manté la suspensió cautelar perquè el període de validesa de la ITV dels vehicles compti des del dia en què es fa la revisió i no des de la data en què s’havia d’haver passat, que per a molt usuaris va coincidir enguany amb el tancament de les estacions i tallers durant la primera onada de la covid. La Federació Empresarial d’Auto-Transport de la província de Tarragona (FEAT) va presentar un recurs contenciós contra l’ordre ministerial que permetia a la ITV reduir el període de validesa si l’anterior havia caducat durant el confinament. El Suprem va suspendre cautelarment aquesta ordre, però l’Advocacia de l’Estat ho va recórrer. El Tribunal ha desestimat el recurs i l’ha condemnat a pagar les costes.
El Tribunal Suprem entén que el recurs de l’Advocacia de l’Estat no defensa “els interessos generals” i dona per bons els raonaments de la FEAT, com explica la federació de transportistes en un comunicat, aquest divendres. Mentre no hi hagi una sentència definitiva al contenciós presentat per la FEAT, segueix suspès el criteri d’escurçar els períodes de validesa d’aquells vehicles que van retardar la revisió perquè les estacions per passar la ITV estaven tancades pel confinament. La FEAT estima que això suposarà un sobrecost als titulars de vehicles, privats i de transport, d’uns 200 milions d’euros.
La Federació demana als grups parlamentaris al Congrés que presentin esmenes a la llei 26/2020 que consolida aquest criteri: considerar la data de caducitat per iniciar el nou còmput de validesa de la ITV, en lloc de la data real de revisió. En canvi, la normativa blinda les estacions ITV per a futures incidències i que, siguin quins siguin els motius pels quals es tanquin, mai perdin els ingressos previstos.
LA FEAT assenyala que la normativa europea recull que els còmputs de validesa de la revisió dels vehicles s’ha de fer des del moment que es fa efectiva i quan se’n comprova l’estat real a les estacions i tallers homologats.