Catalunya compta amb 766 empreses del sector dels materials avançats que facturen 2.660 milions d’euros l’any i ocupen a 6.068 persones, segons dades de la Direcció General d’Indústria. Els materials avançats són els que aporten valor afegit gràcies a una innovació tecnològica o funcional, i inclouen els metalls, polímers, ceràmics i vidres, compostos i processats, biomaterials i materials naturals o tèxtils. Segons la directora general d’Indústria, Maite Villarroya, el sector té un “pes important a Catalunya i és un sector de futur”. La majoria de les empreses catalanes del sector treballen amb polímers, un 42%, mentre que el 27% es dedica als tèxtils i un 12% als materials metàl·lics. Pel que fa a la facturació, el 60% està vinculada als polímers, el 12% als materials avançats metàl·lics i l’11% als tèxtils.
A Catalunya, el 65% de les empreses de materials avançats són petites i micro, mentre que només un 11% són grans empreses. Amb tot, l’informe d’Indústria apunta que els materials avançats són només una part petita del conjunt del negoci en les companyies grans, mentre que representen “pràcticament la totalitat” del negoci per a les micro.
El sector ha crescut de forma exponencial en els últims anys, i la inversió privada –tan pel que fa a corporate com a venture capital, s’ha duplicat en quatre anys. A Catalunya el sector s’agrupa a través del Clúster MAV, que pretén posar la indústria del sector a primera línia de la competència global.
El sector inclou a Catalunya tota la cadena de valor dels materials avançats: des de la fabricació de matèries primeres fins a l’ús final, passant per la producció primària, la transformació i la fabricació. A més, hi ha distribuïdors, que connecten els fabricants amb els usuaris finals, que són de sectors com el ferroviari, l’automoció, l’energia, els equipaments mèdics, el packaging o l’hàbitat, entre d’altres.
Al clúster també hi ha empreses de consultoria i fabricants de maquinària i mitjans de producció, així com universitats, centres de recerca i tecnològics i entitats que impulsen la innovació al sector.
El sector té en la recerca de persones formades en materials avançats un dels seus principals reptes per al futur. La inversió en R+D+i per millorar els processos de fabricació i reduir-ne el cost és un altre dels elements que l’informe assenyala com a objectiu per als propers anys. També destaca la necessitat de preparar-se per l’entrada al mercat de nous materials, que poden trobar amb traves legals a l’hora de ser homologats o reticències en alguns sectors, com la construcció.