Dimecres, 22 de gener del 2025

El saló IOT repetirà l’aliança amb l’ISE per “reimaginar la digitalització” sumant les dues cites

La ciberseguretat i el "metavers industrial", entre les principals novetats de la fira sobre l’Iinternet de les coses

|

El saló ‘IOT Solutions World Congress’ i la fira ‘Integrated Systems Europe’ (ISE) tenen previst repetir a partir d’ara la celebració conjunta dels dos esdeveniments. Ambdues cites han compartit dates i espais aquesta setmana als pavellons de la Fira de Barcelona amb unes xifres d’assistència i activitat que el director de l’IOT, Roger Bou, veu amb optimisme. Segons explica a l’ACN, l’aliança entre els dos esdeveniments permetrà sumar esforços i públics per “reimaginar la digitalització” unint l’audiovisual amb les grans innovacions de la indústria de la intel·ligència de les coses (IoT), com la ciberseguretat o el “metavers industrial”.

Si bé l’IOT va tenir 16.000 visitants en l’última edició, que es va fer l’octubre del 2019, aquest any el congrés espera que la coincidència amb l’ISE ajudi a tancar una bona xifra de participants però també a atraure un perfil diferenciat i de qualitat, gràcies a l’impuls del saló audiovisual més gran del món. Després de l’èxit dels primers dies, la direcció ja ha decidit que aquesta sinergia es repeteixi i que l’IOT vagi de bracet de l’ISE també l’any que ve.

“És el primer any que ho fem amb l’ISE. La idea de l’ISE i nostra és continuar amb aquesta estratègia, fent els esdeveniments junts. Els dos estem reimaginant la digitalització des de dos enfocaments diferents, i, per tant, sumem molt”, destaca Bou. A parer seu, si bé l’ISE se centra en l’audiovisual i les pantalles, l’IOT es focalitza en la digitalització i la seguretat en sectors com la salut, la mobilitat o l’energia. “Junts sumem”, apunta el director, que assenyala que hi ha visitants que valoren poder acudir a les dues cites de forma simultània.

Entre les tendències d’enguany, Bou destaca l’auge del “digital twin”, també denominat “metavers industrial”. “Permet digitalitzar una fàbrica de manera que tu puguis actuar a l’entorn digital, i això passi al món real”, explica el responsable del saló. Aquest sistema de digitalització i control a distància aplicat a gran escala té múltiples aplicacions, des del control d’oficines o factories fins a la coordinació de l’enllumenat “intel·ligent” d’una ciutat.

Tanmateix, aquest nivell d’automatització massiu posa de relleu un altre dels elements “clau” del saló d’enguany. “En el moment que tots els edificis de la Generalitat -per exemple- puguin estar digitalitzats i algú pugui controlar de forma digital tot el que hi passi un ciberatac seria molt més crític que ara”, detalla. És per això que l’esdeveniment ha acullit també una nova edició del Barcelona Cybersecurity Congress.

En el cas de l’IOT, empreses com ABB, Altair, Amazon Web Services, BrainCube, Crowdstrike, Deloitte, Device Authority, EMnify, Faircom Corporation, Fiware, Hornet Security, Huawei, Kaspersky, KNX, Libellium, Palo Alto, Richardson RFPD, Relayr, Siemens, Sternum, Trellix i TXOne Networks han portat les seves solucions al saló organitzat per Fira de Barcelona, que busca atraure inversors de màxima qualitat.

En la seva sisena edició, l’aparador de solucions tecnològiques disruptives per impulsar la transformació digital reuneix més de 310 expositors que mostren exemples de com l’Internet de les Coses, la intel·ligència artificial o els bessons digitals poden beneficiar molts sectors.

‘Digital twin’
A banda de l’àmbit industrial, la tecnologia ‘Digital twin’ es pot aplicar a altres sectors com ara a la conservació del patrimoni històric i artístic. Així ho demostra l’empresa aragonesa Integra que ha portat a l’IOT un sistema intel·ligent que aprofita les tecnologies IOT i la realitat virtual per crear una còpia digital, es pot anticipar el manteniment i controlar a temps real l’estat dels béns culturals.

Al congrés, la companyia mostra un holograma de com es pot aplicar aquesta tecnologia a una escultura de Francisco Goya, al vestit tradicional de la vall d’Ansó i a la torre de Belchite. Aquests models 3D permeten interpretar les dades que s’extreuen del món físic “i així saber quins paràmetres afecten i en quins punts concrets”, ha explicat Maria Mateo, responsable del Departament d’IOT d’Integra. “Estem aconseguint analitzar què li està passant al patrimoni i poder comparar-ho amb el que pot arribar a passar en el futur per evitar destrosses”, ha defensat.

Un altre dels punts forts d’aquest congrés de 21.000 metres quadrats és la ciberseguretat aplicada a diferents sectors industrials, com l’automoció. La cursa per a fabricar vehicles connectats i autònoms aixeca molts dubtes de seguretat que volen solucionar aplicacions d’intel·ligència artificial com les del projecte Caramel.

Aquesta iniciativa “anti-hacking” finançada íntegrament amb fons europeus i que permet assegurar que el GPS sempre sap quina és la ubicació correcta del vehicle, encara que el sistema pateixi un atac. La manera que han trobat de fer-ho és que un cop modificada el senyal GPS, el sistema ho detecta i col·labora amb altres cotxes connectats per reconduir la posició al carrer.

D’altra banda, les 18 empreses involucrades coordinades per la fundació I2CAT han desenvolupat un algoritme que pot detectar objectes a través d’un LiDAR encara que hagin estat modificats físicament o digitalment. Per exemple, els sensors de la càmera poden interpretar un senyal viari que ha estat pintada i el sistema es pot protegir davant dels intents d’alterar les imatges que captura. “Hem de veure el cotxe com una altra cosa connectada, com un centre de dades amb moltíssima informàtica i electrònica que hem d’assegurar. Les noves amenaces apareixen cada dia i cada hora”, ha explicat Jordi Guijarro, el director de ciberseguretat i innovació de la fundació I2CAT.

A més, a l’esdeveniment es poden entorns d’immersió virtual per fer anar un robot en remot o frigorífics amb intel·ligència artificial que pot aplicar “preus dinàmics” als productes en funció de la data de caducitat, per així reduir el malbaratament alimentari.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483