El saló Construmat torna després de dos anys d’aturada per la pandèmia i ho fa en una edició que cobrirà les expectatives “amb escreix”. Així ho ha indicat el president de Construmat, Xavier Vilajoana, que ha detallat que enguany més de 204 expositors i 366 marques participaran en l’exposició. Sota el lema ‘Construint sostenibilitat’, la 22a edició del certamen posarà el focus en la sostenibilitat i les tendències enfocades a reduir emissions, com ara la construcció amb fusta. Entre les novetats, destaca que l’últim dia la fira s’obrirà als estudiants amb l’objectiu de captar talent en un sector que pateix manca de mà d’obra. També destaca el programa de ponències sobre els fons Next Generation.
La 22a edició del saló Construmat se celebrarà entre el 23 i el 25 de maig al recinte Gran Via de Fira de Barcelona i comptarà amb 10.000 metres quadrats d’exposició, que fa tres mesos que estan exhaurits. L’organització preveu rebre més de 15.000 visitants -ja n’hi ha 10.000 de registrats-. Entre els expositors, destaca que una quarta part són internacionals. El director del saló, Roger Bou, ha detallat que en la major part es tracta d’empreses que tenen negoci a l’Estat i entre aquestes destaquen les portugueses i les franceses.
L’accent posat en la sostenibilitat
Enguany la fira mostrarà els materials, sistemes i tècniques més innovadors disponibles al mercat i adaptats a les últimes normatives mediambientals. “El sector de la construcció serà sostenible o no serà”, ha dit Bou. L’organització ha avançat que es podrà veure, per exemple, com es construeix un habitatge amb estructures prefabricades de fusta i altres elements naturals.
En la mateixa línia, es posarà el focus en “l’oportunitat” que suposen els fons europeus Next Generation. Construmat ha organitzat una quarantena de sessions amb l’objectiu de visibilitzar les iniciatives que permeten els fons, així com la manera d’accelerar la seva execució, tenint en compte que encara falten per activar “gran part” dels 6.800 milions d’euros destinats al sector de la construcció a l’Estat, segons la fira. Entre els ponents hi haurà el director general d’Habitatge i Sòl del ministeri de Transports, Javier Martín Ramiro.
A banda, altres temàtiques destacades seran la digitalització i la industrialització. Destaquen la xerrada sobre la rehabilitació del Santiago Bernabéu o la construcció de l’estadi desmuntable de Doha, pel mundial de futbol de Qatar del 2022.
La fira s’obre als estudiants amb l’objectiu de captar talent
Entre les novetats, l’organització ha remarcat que enguany l’últim dia del saló, el dijous 25 de maig, Construmat celebrarà el ‘Talent Day’, una jornada que aglutinarà diferents iniciatives relacionades amb la captació de talent. És per aquest motiu que la fira s’obrirà als estudiants, amb l’objectiu que de fer “atractiu” el sector, que “ha canviat moltíssim” en els últims anys, segons Vilajoana.
“Volem que els joves siguin conscients de com està evolucionant el sector, que vegin que ara no és com era abans, un sector dur, que treballa a la intempèrie i en el que cal estar molt fort i constantment patint”, ha explicat el president del saló. “Volem ser atractius per la gent jove”, ha agregat. En aquesta línia, Vilajoana ha admès que li “sorprèn” el “poc interès” de les noves generacions pel sector de la construcció, tenint en compte que els salaris “competitius” que ofereix.
Construmat ha previst un espai de trobada entre empreses i professionals, en col·laboració amb Barcelona Activa, i també una aula de formació, que durà a terme tallers i demostracions per donar a conèixer de manera pràctica les últimes novetats.
Creixement més accelerat de l’esperat
Després de tot, els organitzadors s’han mostrat convençuts que l’edició d’enguany de la fira serà “un èxit” i, de fet, han assegurat que ja han assolit les xifres que preveien pel certamen del 2024. “El mercat està responent molt bé i els sectors transversals de la construcció ens estan donant suport, volen que Construmat torni a ser el saló de referència a Europa, que torni a créixer i ser representatiu”, ha sentenciat Bou.