El preu del lloguer a Barcelona ha crescut un 25,7% al llarg d’aquest 2022, fins a situar-se en els 19,3 euros per metre quadrat, segons un informe d’Idealista. De fet, només en quart trimestre de l’any s’ha encarit un 8,4% i un 3,4% només en l’últim mes. A més, s’han registrat increments en tots els districtes de la ciutat, encapçalats per Sarrià Sant Gervasi, amb un 29%; i seguit per l’Eixample (28,7%), Sant Martí (28,2%) i Ciutat Vella (22,5%). Els augments més moderats s’han produït a Horta Guinardó (15,4%), Sant Andreu (9%) i Nou Barris (8,7%).
Al conjunt de la demarcació, els preus han pujat un 16,5%, fins als 16,5 euros per metre quadrat, i al conjunt de Catalunya un 14,7%, fins als 16,7 euros. Per municipis de les comarques barcelonines, el major augment s’ha produït a Esplugues de Llobregat, amb un 18,7% més, mentre que el descens més destacat ha estat a Sant Adrià del Besòs, on els preus han retrocedit un 7,9%.
Pel que fa la resta de demarcacions catalanes, el preu del lloguer ha pujat en totes, segons Idealista. A la de Girona, ha estat d’un 25,7%, seguit de la de Barcelona (16,5%), Tarragona (7,1%) i Lleida (6,5%). Si es té en compte només les capitals, a Girona ciutat l’augment ha arribat al 19,2%, a Tarragona ha sigut del 7,4% i a Lleida del 0,6%. D’altra banda, Barcelona és la ciutat amb els preus del lloguer més cars, seguit de Sant Sebastià, amb 16,3 euros per metre quadrat; Madrid, amb 16,2 euros i Bilbao, amb 13,3 euros. A la part baixa, hi ha Càceres (6,3 euros per entre quadrat) i Palència (6,4 euros).
El Sindicat de Llogateres veu insuficients les mesures i exigeix que la congelació s’ampliï als nous contractes
El Sindicat de Llogateres ha valorat com a “insuficients” les mesures anunciades aquest dimarts pel govern espanyol. Ha valorat positivament l’obligació de prorrogar els contractes sis mesos i al mateix preu per evitar pujades abusives durant les renovacions o la negativa dels arrendadors de renovar. Tot i això, ha considerat que a la pràctica es posterga el problema sis mesos i només s’aplica per als contractes ja existents. Per això, ha reclamat que s’ampliï als nous lloguers. També ha valorat positivament la prorroga del límit del 2% de l’augment interanual dels contractes de lloguer indexats a l’IPC però torna a lamentar que només sigui per a lloguers ja vigents. Ha reclamat també elements sancionadors per garantir-ne el compliment.
El Sindicat ha considerat que amb aquest nou decret, el govern espanyol està reconeixent la necessitat, la utilitat i la urgència de regular el preus dels lloguers de forma generalitzada per a tots els llogaters, encara que ho faci “amb mesures insuficients i maldestres”. En aquest sentit, ha exigit que s’aprovi la Llei estatal d’habitatge abans que acabi la vigència de les mesures anunciades aquest dimarts. Ha acusat el PSOE de bloquejar la norma.