El preu de venda dels habitatges d’obra nova va baixar un 2% a Catalunya durant el 2022 en comparació amb l’any anterior, fins a 368.809 euros. Així ho indica l’estudi d’oferta d’habitatge de nova construcció de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que detalla que a la demarcació de Barcelona el preu va caure un 5,6%, fins a 389.716 euros. Tenint en compte que la caiguda arriba en un context d’inflació, el president de l’APCE, Xavier Vilajoana, ha explicat que s’atribueix al fet que quan es van posar a la venda moltes de les promocions encara no s’havien produït els augments de costos que hi va haver sobretot en la segona part de l’any. L’APCE anticipa que la baixada es revertirà durant el 2023 per l’impacte de la inflació.
En concret, Vilajoana ha pronosticat un encariment per aquest any al voltant del 2 o 3%. El president de l’APCE ha assegurat que es tracta d’un augment que “no serà molt substancial”. En aquesta línia, ha explicat que les empreses del sector han assumit bona part de l’augment dels costos de construcció que hi ha hagut durant l’últim any a causa de la guerra i la crisi energètica perquè hi havia “un percentatge important” d’immobles venuts sobre plànol.
Per tipus d’habitatges, l’informe detalla que el descens del preu s’atribueix a l’abaratiment dels habitatges de 3 dormitoris –els més nombrosos-, mentre que en la resta de les tipologies van incrementar-se lleugerament, entre un 0,8 i un 2%. Pel que fa al preu per metre quadrat útil, es va enfilar un 2,5%, fins a 4.533 euros per metre quadrat.
Per territoris, la baixada dels preus durant el 2022 va estar impulsada sobretot per la caiguda de la demarcació de Barcelona, ja que a la resta del territori els preus van augmentar. Ho van fer un 16,9% a Girona, fins a 376.023 euros; un 14,5% a Tarragona, fins a 244.164 euros; i un 7,5% a Lleida, fins a 210.299 euros.
L’oferta d’habitatges continua per sota de les necessitats
Pel que fa a l’oferta d’habitatges d’obra nova, l’estudi ha registrat 928 promocions, 87 menys que l’any anterior, amb 8.181 habitatges en venda, un 30% més que el 2021. Les xifres constaten, per tant, que les promocions que s’inicien tenen un número d’habitatges més elevat en comparació amb anys anteriors. L’APCE assegura que l’oferta d’habitatge a Catalunya “continua per sota de les necessitats”.
Per tipologia d’habitatges, l’informe indica que gairebé la meitat dels habitatges en oferta són de tres dormitoris i dos banys. Vilajoana també ha remarcat l’auge de la cuina americana, és a dir, oberta normalment a un menjador.
Per demarcacions, la majoria d’habitatges de nova construcció es concentra a Barcelona (730 promocions i 6.190 habitatges), seguit de Girona (85 promocions i 982 habitatges), Tarragona (81 promocions i 692 habitatges) i Lleida (32 promocions i 317 habitatges). La superfície mitjana dels habitatges a la venda l’any 2022 va ser de 80,7 metres quadrats. L’APCE també ha destacat que el pes de la producció d’habitatges “va creixent al territori més enllà de l’àmbit metropolità”.
Per municipis, els que tenen major oferta d’obra nova són Barcelona, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. Pel contrari, els que tenen menys oferta són Piera, la Bisbal d’Empordà, Sant Andreu de la Barca, Valls, Deltebre, Cassà de la Selva, la Seu d’Urgell i Cardedeu.
Comportament “desigual” als districtes Barcelona
A la capital catalana el comportament per districtes és “desigual”, segons l’estudi. Pel que fa al preu per metre quadrat de superfície útil, l’APCE indica que va caure un 10,6% a Les Corts, fins als 7.247 euros el metre quadrat; un 3,2 a Nou Barris (4.986 euros) i un 3,1% a Ciutat Vella (8.137 euros). En canvi, va augmentar un 6,2% a Horta Guinardó, fins a 5.958 euros el metre quadrat i un 5,7% a l’Eixample (10.818 euros). A Barcelona, l’APCE també ha destacat que és el municipi de tot Catalunya on la rehabilitació integral d’habitatges té més presència, amb tres de cada deu de les promocions i dels immobles en oferta, respectivament.
Així mateix, també és significatiu que fins al tercer trimestre de l’any passat la producció d’habitatges iniciats a la capital catalana havia baixat un 16,6% respecte del mateix període del 2021. Vilajoana ha criticat que els tràmits administratius per la concessió d’obres “s’eternitzen”, fet que explicaria que “la producció s’hagi vist minvada”. L’estudi d’oferta d’habitatge de nova construcció de l’Associació de Promotors de Catalunya s’ha fet a partir de l’anàlisi de 84 municipis, els “més rellevants” en l’àmbit de l’habitatge, segons l’APCE.