El pla pilot que vol fer el Govern sobre la Renda Bàsica Universal (RBU) preveu que prop de 5.000 persones cobrin una prestació mensual durant dos anys. Segons ha explicat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, la idea és que l’experiment es pugui fer en dos o tres punts del territori català, que podrien ser municipis sencers de diferents zones. El pla amb el qual treballa el Govern és que les persones seleccionades puguin començar a cobrar uns primers pagaments a finals del 2022. La prova s’implementaria entre el desembre del 2022 i el novembre del 2024 i després, el 2025, s’analitzarien els resultats i l’impacte individual i col·lectiu de cobrar una prestació mensual d’uns 900 euros.
Així ho han explicat Vilagrà i el cap de l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, Sergi Raventós, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat que ha comptat amb l’assistència de diputats i altres representants. En declaracions posteriors als mitjans presents, la consellera ha assegurat que el que es pretén és dissenyar bé la prova pilot, ja que serà una de les més grans del món fetes sobre RBU tenint en compte la mostra i la durada.
La prova, ha detallat Vilagrà, consistiria en seleccionar unes 5.000 persones que cobrarien la prestació durant prop de dos anys i unes altres 5.000 que no la cobrarien però que permetria després comparar els resultats dels dos grups. La consellera ha assenyalat que l’objectiu és analitzar l’impacte que té cobrar una prestació com aquesta en aspectes com el benestar emocional o físic, el món laboral, etc. i comparar-ho amb l’impacte que genera el sistema actual de prestacions selectives que “sovint generen massa burocràcia i tenen externalitats negatives”.
A més, ha avançat que alguns municipis ja han ofert la seva predisposició perquè els seus habitants participin de la prova pilot. Tot i això, el pla encara està lluny de tenir tots els serrells tancats i s’aniran coneixent els detalls a mesura que es perfili el disseny de com ha de ser la prova pilot. Vilagrà ha apuntat que la idea clau és avançar cap a un sistema de prestacions universal. “Menys prestacions però més útils i amb més impacte”, ha resumit.
Per la seva banda, Sergi Raventós ha exposat que l’estructura sociodemogràfica a Catalunya ha canviat molt en els darrers anys i que l’objectiu d’una RBU és poder garantir l’existència material del conjunt de la ciutadania. Per això, tots els ciutadans -aturats o actius- rebrien la prestació. “Es tracta d’ajudar a tothom abans de caure en la pobresa”, ha explicat el cap de l’oficina que dirigirà la implementació del pla pilot. Raventós també ha matisat que anirà adreçat a alguns municipis o barris sencers per poder replicar el màxim possible l’heterogeneïtat de la societat i el territori, és a dir, que inclogui persones amb tot tipus de circumstàncies socials i econòmiques.