El Parlament de Catalunya ha instat el Govern a elaborar un informe sobre el destí del fons extraordinari estatal de 16.000 MEUR que es repartiran entre les comunitats per afrontar la covid-19. La cambra ha aprovat una moció que reclama que el Govern expliqui el destí i l’impacte pressupostari de l’aportació que arribarà des de l’Estat i que presenti un informe a la comissió d’Economia sobre les despeses extraordinàries provocades per la covid-19. En un altre punt de la moció s’emplaça el Govern a presentar, en un termini de dos mesos des de la imputació dels recursos del fons extraordinari estatal, la modificació pressupostària per al 2020, reestructurant i prioritzant l’augment de recursos.
La moció del grup socialista ha reclamat a l’executiu català que reestructuri el pressupost prioritzant l’augment de recursos a la lluita contra la pobresa infantil, dotar de més recursos i planificació la Salut, l’educació, les universitats, la recerca i la innovació, les polítiques d’indústria i el sector de l’automoció, la mobilitat i el món local.
Altres punts que s’han aprovat han estat el que insta el Govern a reformar la Renta Garantida per fer-la compatible amb altres ajuts estatals com el nou Ingrés Mínim Vital, abandonar la dinàmica d’aprovar mesures “inconnexes i sense negociació prèvia” via decret-llei i afrontar les mesures de reconstrucció des del “diàleg social i la negociació” amb els grups parlamentaris. Una vegada més, el Parlament també ha reclamat al Govern que pressioni perquè els ajuntaments puguin fer ús del superàvit per impulsar mesures per pal·liar la crisi derivada del coronavirus.
El diputat de CatECP David Cid ha demanat que els recursos que arribin de l’ingrés mínim vital pugui “complementar-se” amb al renta garantida. Tant Cid com la diputada del PSC-Units Alicia Romero han convidat el Govern a actuar amb “diàleg” i no fer-ho a toc de decret.
El diputat de Cs José María Cano ha emplaçat el Govern a posar-se a treballar per la reconstrucció i els ha dit que han de “rectificar” i no mantenir els privilegis del procés. Santi Rodríguez (PPC) ha lamentat que PSC i CatECP hagin fet “publicitat” al Parlament de les polítiques del govern espanyol.
Finalment, JxCat i ERC han defensat una esmena que reclama que els ajuntaments puguin fer ús del superàvit i disposin de tots els recursos per prendre mesures. La CUP ha reclamat que el Parlament exerceixi la seva sobirania per respondre les necessitats de la gent.