Dijous, 12 de desembre del 2024

El Parlament aprova les conclusions de la comissió d’estudi de la seguretat de la petroquímica de Tarragona

Tots els partits donen suport al text excepte la CUP, que s'absté

|

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts les conclusions de la comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona. Totes les formacions, a excepció de la CUP que s’ha abstingut, han votat a favor del text, que fa diferents recomanacions i consideracions al Govern en matèria de gestió de les emergències i de seguretat industrial, laboral, interna i externa. Entre d’altres, la comissió insta l’executiu a revisar el Plaseqta i el Plaseqcat, amb la col·laboració d’entitats, veïns, sindicats i corporacions locals. Alhora, considera que les sales de control de les empreses s’haurien de bunqueritzar i que hi hauria d’haver una caixa negra que permeti recuperar els registres de les plantes en cas d’explosió.

La comissió s’ha dut a terme en setze sessions, la majoria de les quals telemàtiques, a causa de la pandèmia. Hi han comparegut 32 persones de diferents àmbits, com el governamental, empresarial, científic, sindical o veïnal. La comissió va néixer arran de l’explosió a l’empresa química IQOXE de la Canonja (Tarragonès) el passat 14 de gener, en el qual hi van morir tres persones. Una d’elles era un veí de Torreforta (Tarragona) que es trobava al seu domicili, a 2,5 quilòmetres de la indústria, i que va rebre l’impacte d’una planxa metàl·lica d’una tona procedent del reactor sinistrat. Aquest fet, pels diputats, ha suposat un “canvi de paradigma” en les relacions entre la petroquímica i la ciutadania, que ara veu amb certa por i desconfiança l’activitat industrial.

Des del faristol els grups han destacat la tasca feta i han tingut un record per les víctimes. A la vegada han lamentat que els màxims responsables d’IQOXE no van voler comparèixer a la comissió. A la vegada, s’han fet seves les reivindicacions veïnals de “seguretat, informació i transparència” i també han defensat la importància de la indústria química per l’economia del Camp de Tarragona, però han reclamat que faci un esforç per garantir la seguretat i ser menys contaminant.

Des de Ciutadans, Matías Alonso ha reconegut que no coincideixen “amb el cent per cent de les conclusions” però que se les fan seves. En una línia similar s’ha expressat Manuel Reyes (PP), que ha reclamat “més inspeccions de treball, més formació i més protocols d’emergències”. D’altra banda, Rosa Maria Ibarra (PSC) i Yolanda López (CatECP) han demanat que el Govern destini els diners necessaris per desenvolupar el Plaseqta i la xarxa de sensors al voltant dels polígons petroquímics.

Raquel Sans (ERC) ha posat també la mirada a Europa, perquè estudiï una modificació en la normativa comunitària respecte el control de la qualitat de l’aire de les indústries i hi hagi “una mirada que tingui en compte la singularitat dels polígons”, més enllà de les empreses a nivell individual. Per JxCat ha intervingut Mònica Sales en nom de Teresa Pallarès, que ha estat la diputada que ha treballat a la comissió en representació del grup, però que no ha pogut ser aquest dimarts al Parlament. La formació ha posat en valor el paper de la indústria química en l’economia tarragonina i ha apuntat que “la sostenibilitat mediambiental” és un punt clau per al seu futur.

Finalment, Vidal Aragonès ha justificat l’abstenció de la CUP perquè han considerat “insuficients” alguns aspectes de les conclusions. “Per nosaltres analitzar les càrregues de feina i els ritmes de treball eren fonamentals a fi i efecte d’estudiar la petroquímica”, ha assenyalat. Alhora ha lamentat que al text no s’hi hagi incorporat un fragment de la interlocutòria judicial que instrueix la causa de l’explosió a IQOXE.

Algunes de les conclusions s’han votat de manera separada del gruix del text. Tot i això, només una ha estat rebutjada, la que feia referència a que “és necessària i inexcusablement urgent la redacció d’una llei específica de gestió d’emergències a la planta petroquímica del Camp de Tarragona, atesa la proximitat del complex amb zones habitades i equipaments públics i tenint en compte que es tracta del complex petroquímic més gran del sud d’Europa”. En canvi, sí que s’ha aprovat, tot i que únicament amb 55 vots a favor, un apartat que demana “disposar d’una normativa adaptada a la indústria del Camp de Tarragona, en la mesura que cal que la legislació sigui específica per a cada una de les zones i regions on es produeixen diferents components químics”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483