Els promotors del Parc Tramuntana reclamen a l’Estat que, a l’hora de definir els criteris per al futur parc eòlic marí al golf de Roses (Alt Empordà), prioritzi que la “línia d’evacuació”, és a dir, la connexió entre la plataforma i la subestació elèctrica de Santa Llogaia d’Àlguema, sigui soterrada en tot el traçat. Sostenen que és l’opció amb menys impacte, tot i que també és més car que aixecar una línia aèria. Per això, demanen que sigui un “requisit tècnic”. Un cop aprovats els POEM, els promotors afirmen que el 2023 és “clau” per a l’eòlica marina, tant per definir projectes com per impulsar recerca. L’enginyer Sergi Ametller ha subratllat que estan “molt interessats” en participar en el parc experimental que promou la Generalitat.
“S’obre un escenari important. Els POEM són un primer pas perquè defineixen les zones on es poden fer parcs eòlics marins però no són tampoc un xec en blanc”, ha afirmat l’enginyer i membre de l’equip Parc Tramuntana, Sergi Ametller. Els promotors del projecte sostenen que el 2023 serà un any “clau” perquè, un cop aprovats els plans que situen el golf de Roses com a únic punt de Catalunya on es poden instal·lar aquestes infraestructures, al llarg de l’any s’ha desenvolupar el marc legislatiu per als projectes comercials i convocar les subhastes.
Ametller reclama a l’Estat que no es basi només en criteris econòmics a l’hora de definir aquests concursos, sinó que hi sumi altres requisits “socioambientals” per garantir la compatibilitat dels aerogeneradors flotants i la connexió fins a la subestació de la MAT a Santa Llogaia d’Àlguema amb l’economia, el turisme i el paisatge de la zona. En aquest sentit, Parc Tramuntana defensa que la línia terrestre que evacuarà l’energia del parc eòlic marí sigui soterrada.
L’enginyer ha remarcat que aquesta és l’aposta del Parc Tramuntana des del primer moment, seguint criteris “tècnics i ambientals”, però que també és l’opció més cara perquè multiplica per cinc els costos en relació a construir una línia aèria amb torres i cablejat elèctric. I, a banda de reclamar-ho, també esperen obtenir el suport de la Generalitat després que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, assegurés que la Generalitat jugarà un paper “determinant” en la subhasta de parcs eòlics.
“Si el concurs es fixés només en el preu de l’energia generada i no tingués en compte els aspectes socioambientals, no tindria sentit proposar solucions molt més cares que la competència. Creiem que la línia ha de ser soterrada i esperem que els requisits tècnics específics del projecte es tinguin en compte”, ha exposat. Ametller també ha recordat que la línia aèria implicaria multiplicar l’impacte visual en una zona propera als aiguamolls i a la plana de l’Empordà.
La proposta del Parc Tramuntana passa pel soterrament total, aprofitant el pas d’infraestructures ja existents i intentant afectar el mínim possible al seu pas. També des de la plataforma d’aerogeneradors el cablejat passaria soterrat, segons la seva proposta, fins a una “petita subestació costanera” situada ens uns terrenys de Sant Pere Pescador.
L’enginyer ha explicat que han mantingut converses amb l’ajuntament i els càmpings de la zona i que hi ha “dos o tres” emplaçaments on creuen que es podria aixecar aquesta subestació (d’uns cent metres) sense que la fressa o l’impacte visual afectés la zona ni els negocis.
A hores d’ara ja hi ha sis projectes interessats a instal·lar-se al golf de Roses. Parc Tramuntana defensa que, en el seu cas, busquen el diàleg i el consens amb el territori. Tot i l’oposició generada, Ametller defensa que han notat “un canvi” i una “evolució”: “La transparència i donar tota la informació està ajudant a que la gent entengui millor el projecte i hi vaig estant menys en contra”.
De fet, ha exposat que, arran d’aquestes converses amb el territori, han fet algunes modificacions al projecte inicial: “Hem parlat amb alcaldes, organitzacions ecologistes, actors del territori i ens han fet arribar neguits, que sobretot estan relacionats amb l’impacte paisatgístic. Per això, allunyem el projecte dels punts més significatius i l’hem anat enretirant de la costa”. En aquest sentit, remarca que inicialment situaven el seu parc a deu quilòmetres del cap de Creus i ara el projecten a catorze.
Parc Tramuntana veu amb bons ulls el pla eòlic experimental que impulsa la Generalitat. Ametller ha dit que estan “molt interessats” en formar part del projecte, ja sigui si es convoca un concurs públic per fer-lo com si, com a empresa amb projecte de comercialització, poden utilitzar-lo per testejar tecnologies. “Això és un projecte contra el canvi climàtic. Si no fem parcs eòlics marins, quina és l’alternativa si necessitem generació d’energia renovable”, ha conclòs l’enginyer.