Dijous, 12 de desembre del 2024

El llast de ser dins d’Espanya també implica els fons europeus FEDER i FSE

Aquests recursos tenen com a objectiu garantir la cohesió econòmica, social i territorial dins la UE i assignen força menys recursos a Catalunya que a altres autonomies considerades menys desenvolupades o "en transició"

|

Diuen els unionistes (un de molt concret ho va dir ahir): “Espanya és una i no disset o cinquanta-una!”, “No hi ha territoris que tributen sinó ciutadans!”, “Tots els espanyols són iguals!”… però, alerta!, quan passem a parlar de diners, aleshores sí que es parla de diferències i de “solidaritat interterritorial”. Aquest divendres s’han fet saber les xifres dels fons FEDER i FSE i, del total que Espanya en rebrà, 34.693 MEUR, per al període 2021-2027, a Catalunya se’n reparteixen 2.052, just per sota del 6%, quan, pensant en la població, Catalunya representa el 16%, o sigui, gairebé tres vegades menys. Està Catalunya “tres vegades més bé” que Extremadura, per exemple, perquè aquesta descompensació sigui “justa”? Aquest repartiment és d’orígen o Espanya hi aplica algun “factor de correcció” més?

És ben segur que, si Catalunya fos un estat independent, els càlculs europeus serien uns altres ja que no entraríem en un sac que, abans del destí final, passés primer per Madrid i, si fos així, la xifra que s’atorgés a Catalunya, ja la repartiríem nosaltres amb els factors de compensació adequats dins la variabilitat gran que hi ha dins del nostre país.

Des del prisma estatal, Catalunya és una de les autonomies considerades més desenvolupades, juntament amb l’Aragó, Navarra, Madrid i el País Basc- i, per tant, rep menys que les considerades menys desenvolupades o en transició. Les més desenvolupades s’han repartit 4.398 MEUR, un 6,4% menys del que van rebre en el període 2014-2020. Les comunitats en transició rebran 12.195 MEUR, un 8,1% més, i les autonomies menys desenvolupades 18.100 MEUR, un 22,3% més. Per al conjunt de l’Estat, els recursos sumen 34.693 MEUR, un 13,2% més que en el període anterior. La política de cohesió europea considera menys desenvolupades les autonomies amb un PIB per càpita inferior al 75% del PIB mitjà de la UE, en transició a les que estan entre el 75 i el 100% i més desenvolupades a les que superen el 100%.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483