Dimarts, 05 de novembre del 2024

El líder mundial en punts d’interconnexió activa un nou node a Catalunya en una “inversió clau” per atraure empreses

Puigneró i el responsable de DE-CIX creuen que Barcelona pot convertir-se en el "pròxim gran 'hub' digital del món"

|

El principal operador mundial de punts d’intercanvi d’Internet, DE-CIX, ha posat en marxa una nova plataforma d’interconnexió a Barcelona. L’objectiu del Govern és que aquesta infraestructura permeti millorar la connectivitat al territori, afavoreixi la presència de nous centres de processaments de dades i permeti “produir” una economia de serveis digitals, segons ha explicat el vicepresident, Jordi Puigneró. “Aquesta inversió és la base per crear creixement econòmic i prosperitat”, ha coincidit el conseller delegat de l’empresa, Ivo Ivanov. El responsable de DE-CIX i el conseller de Polítiques Digitals i Territori creuen també que Barcelona pot convertir-se en el “pròxim gran ‘hub’ digital del món” a través d’aquesta inversió.

Puigneró ha presentat la nova plataforma d’interconnexió com un “gran router de país”, que permetrà millorar la connectivitat a Catalunya i afavorirà la presència de centres de processament de dades. El conseller de Polítiques Digitals i Territori ha assegurat que aquesta és la “tercera peça del puzle” perquè Catalunya faci un “salt de qualitat” com a ‘hub’ de connectivitat de “primer ordre”, després de disposar d’una xarxa interna i connexió intercontinental a través del cable submarí.

El node d’interconnexió de DE-CIX opera a tres centres de dades, dos a la Zona Franca i un a Sant Boi del Llobregat, i té més de trenta xarxes connectades, entre elles algunes empreses com Google o Microsoft. El conseller delegat de la companyia ha destacat la importància de Barcelona com a “centre logístic i ‘hub’ empresarial” i ha assegurat que la ciutat té les característiques geogràfiques i econòmiques per convertir-se en “el pròxim gran ‘hub’ digital del món”.

En aquest sentit, Ivanov ha destacat la importància de la nova plataforma d’interconnexió com a “base pel creixement econòmic” de la capital catalana i de Catalunya i ha ressaltat l’impacte positiu en l’economia de les ciutats amb centres de dades. Com a exemple, el conseller delegat de l’empresa ha explicat el cas de Frankfurt, on hi ha l’ecosistema de DE-CIX més gran d’Europa. Segons Ivanov, aquest fet ha comportat la instal·lació de més de 35 centres de dades amb “grans inversions” a la zona i la creació de més de 100.000 llocs de treball a la indústria.

El vicepresident de Govern ha coincidit que l’existència d’aquesta nova plataforma permetrà desenvolupar serveis i oportunitats de negoci que haguessin estat “impossibles” sense aquesta infraestructura. “Estem facilitant la creació de llocs de treball d’alta qualitat de cara als pròxims anys. Infraestructures com aquesta ens permeten preparar el país”, ha afirmat Puigneró.

En total, DE-CIX ha destinat prop d’un milió d’euros en la posada en marxa de la infraestructura d’intercanvi d’internet. La nova plataforma d’interconnexió no ha comptat amb inversió pública, però sí amb la “col·laboració” del Govern. En aquest sentit, la conselleria té un “pla possibilitat” per disposar de més centres de dades i preveu incrementar la potència instal·lada als ‘data center’ dels 30 MW actuals al 100 MW. La plataforma de DE-CIX ofereix serveis d’interconnexions com ‘peering’, interconnexions privades i serveis d’intercanvi d’informàtica al núvol a través de la plataforma Apollon, així com accés addicional als principals núvols públic com Microsoft Azure, AWS, Google Cloud i IBM Bluemix i Oracle.

La funció principal de l’intercanvi de tràfic és permetre que les xarxes estiguin interconnectades de manera directa, en lloc de per una o més xarxes de tercers, i reduir la distància que les dades han de recórrer fins arribar a l’usuari final. D’aquesta manera, amb aquest últim desenvolupament, DE-CIX estableix l’ecosistema d’interconnexió neutral més gran al sud d’Europa, juntament amb els punts d’intercanvi d’internet que l’empresa té a Lisboa, Madrid, Palerm i Marsella.

L’elecció de Catalunya com a ubicació respon a “l’obcecació” del Departament de Polítiques Digitals per dotar el territori d’infraestructures digitals i convertir Catalunya en un “país digital i connectat”. En aquest sentit, l’acord entre la conselleria i DE-CIX preveu la promoció del desenvolupament de serveis d’interconnexió, l’establiment de centres de formació i col·laboració amb els equips informàtics de la Generalitat. En el marc de l’arribada de DE-CIX a Catalunya, la companyia ha anunciat un acord amb la Universitat Pompeu Fabra (UPC) per crear la Interconnection Academy a Barcelona, un centre de formació en telecomunicacions i infraestructures digitals. L’acadèmia també oferirà un altre tipus de formació, sempre relacionada amb els serveis d’interconnexió de xarxes.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483