Dilluns, 04 de novembre del 2024

El Grup ICF finança prop de 3.800 empreses per 1.329 MEUR el 2020

El 68,4% de l'import s'ha destinat a fer front a la pandèmia

|

El Grup ICF ha finançat 3.781 autònoms, empreses i entitats per un import de 1.328,9 milions d’euros el 2020. D’aquests, 1.046,1 milions d’euros s’han formalitzat a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i 282,9 milions a través d’Avalis de Catalunya. Un 68,4% de l’import, 909,2 milions d’euros, s’ha destinat a fer front a la pandèmia. Pel que fa al nombre d’empreses, 3.013 companyies, gairebé el 80%, s’han finançat a través de les solucions covid-19. Aquesta activitat s’ha fet mitjançant la concessió de nous crèdits, garanties i la reestructuració d’operacions amb l’objectiu de flexibilitzar el calendari de pagament dels préstecs vigents.

Un terç del finançament del Grup ICF s’ha destinat al comerç, el turisme i el transport, tres dels sectors més afectats per la crisi. Les indústries manufactureres (28%), les empreses i entitats de serveis (13%) i de l’àmbit cultural (7%), així com el sector de la construcció i l’obra pública (6%) han estat altres dels principals destinataris de finançament.

“Durant el 2020, els nostres esforços s’han centrat a aconseguir dos objectius estratègics: cobrir les necessitats de liquiditat de les empreses i assegurar el manteniment de llocs de treball. En aquest sentit, hem doblat tant el nombre d’empreses finançades com el volum total de finançament atorgat, fet que ha contribuït a mantenir un 61% més de llocs de treball”, ha assegurat el conseller delegat de l’entitat financera pública, Víctor Guardiola.

Tot i la situació de la pandèmia, l’ICF ha mantingut un bon volum d’inversió, tant pel que fa a la inversió en fons de capital risc d’altres gestores com de la inversió directa a través dels dos fons d’ICF Capital i d’IFEM Innovació. En concret, el 2020 ha compromès 33,5 milions d’euros en fons de capital risc, principalment dels àmbits de les ciències de la salut i el sector digital, tecnologia i innovació. Els fons de ‘venture capital’ sumen 25,2 milions d’euros, un 75% de l’import compromès.

L’ICF participa en 50 fons de capital risc i acumula compromisos d’inversió per valor de 329,5 milions d’euros. A aquest import s’hi sumen 3.374,6 milions d’euros d’altres inversors, assolint una capacitat inversora de 3.704,1 milions d’euros. Pel que fa a la inversió directa, i a través dels fons gestionats per ICF Capital, s’han invertit 5,3 milions d’euros. D’aquest volum, 4,9 milions corresponen a noves operacions realitzades en un total de cinc empreses catalanes amb un elevat potencial de creixement.

“Des de l’ICF vam posar en marxa a l’inici de la pandèmia diverses mesures de suport per recolzar les empreses i ‘start-up’ on teníem inversions. Per exemple, l’ajornament del pagament de quotes o la reestructuració de més d’una vintena d’operacions amb l’objectiu d’ajustar el calendari de pagaments a la situació actual”, ha assegurat Guardiola.

Amb tot, l’ICF ha tancat 2020 amb uns resultats nets de 5,4 milions d’euros, després d’aplicar una política prudent en matèria de classificació dels riscos davant la incertesa que suposa el context econòmic actual i destinar 10,4 milions a provisions extraordinàries per fer front a l’impacte de la covid-19 als sectors més damnificats. L’ICF disposa d’un coeficient de solvència del 43,8% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 130,9%. La ràtio de mora és d’un 6,2%, en línia amb el percentatge de tancament de l’exercici anterior.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483