El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha explicat que des de la conselleria s’han identificat 68 “grans projectes amb noms i cognoms” per optar als Fons Europeus de Reconstrucció, malgrat no ha volgut avançar “ni noms ni quantitats”. El conseller ho ha afirmat després d’una trobada amb organitzacions empresarials i professionals per col•laborar en la detecció de projectes que puguin accedir a aquestes ajudes europees. Tremosa ha assegurat que a data d’avui la Generalitat no té informació sobre la lletra petita per accedir a aquests fons i ha reclamat al govern espanyol “més informació” sobre com s’ha de procedir.
Tremosa ha explicat que la Generalitat, “com a administració més propera al territori”, continua treballant per presentar el màxim numero de projectes possible. En principi està previst que aquests detalls arribin abans del 15 d’octubre, data límit perquè el govern espanyol envií informació a Brussel•les. Per part de la Unió Europea tenen previst començar a fer bestretes a partir de l’abril del 2021.
Pel que fa als projectes que opten a presentar-se, Tremosa ha insistit que han d’apostar per la transformació “digital, ecològica i sostenible”, així com per la “intel•ligència artificial” o “noves formes d’energia”. “Quan Catalunya aplica a projectes europeus sempre s’ha emportat un percentatge important”, ha apuntat Tremosa. En aquest sentit, de de la conselleria es mostren optimistes sobre les quantitats a rebre. Tremosa ha explicat que normalment capten entre el 3 i el 4% de finançament, tenint en compte que pel que fa a població i PIB representa poc més de l’1,5%.
La trobada s’ha celebrat a la sala d’actes del Palau Robert i hi han participat el Consell General de Cambres de Catalunya, PIMEC, CECOT, Foment del Treball, l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca, el Col•legi d’Economistes de Catalunya, el Col•legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col•legi Oficial d’Enginyers de Camins, Canals i Ports.