Dimecres, 22 de gener del 2025

El Govern preveu recuperar els 3.000 habitatges de la SAREB a Catalunya i els immobles de les entitats financeres

L'Executiu vol aprovar el Pla Territorial Sectorial per tenir el 15% del parc destinat a polítiques socials en 20 anys

|

El Govern preveu recuperar els 3.000 habitatges de la SAREB a Catalunya i els immobles propietat de les entitats financeres, segons consta en el pla aprovat aquest dimarts al Consell Executiu. Aquesta és una de les mesures proposades per augmentar el parc d’habitatge de lloguer social amb un mínim de 5.000 habitatges a l’any. Una altra de les propostes és reforçar el tanteig i retracte per aconseguir 500 immobles l’any, incorporar al parc d’habitatge públic els béns procedents de les herències intestades o impulsar un programa específic de promoció de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Per altra banda, l’Executiu vol aprovar el Pla Territorial Sectorial per tenir el 15% del parc destinat a polítiques socials en vint anys.

Així mateix, preveu estimular les entitats financeres, filials immobiliàries i fons d’inversió a implicar-se “més activament” a la cessió d’habitatges destinats a lloguer social, ampliant el parc públic amb més compres d’habitatges en mans d’aquestes entitats. En aquest sentit, el Departament de Drets Socials preveu dotar línies de finançament i ajuts avalats per l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) per promoure lloguer social i assequible des de la iniciativa pública, els municipis, l’Incasòl, els promotors, les entitats o les cooperatives.

El Govern també pretén establir mesures contra el despoblament rural mitjançant el foment de la promoció d’habitatge de lloguer assequible i social i el suport a la rehabilitació d’habitatges buits, així com fomentar l’emancipació juvenil a través de mesures de suport a l’accés a l’habitatge. Per dur a terme aquestes mesures, el Departament de Drets Socials preveu quintuplicar el pressupost de les polítiques d’habitatge fins als 1.000 milions d’euros anuals, com va anunciar la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, a principis de juliol.

Un altre dels objectius del Govern és garantir l’accés i permanència a l’habitatge a les famílies més vulnerables. Per a això, preveu modificar el protocol de llançaments judicials per garantir el dret a l’habitatge a tota la ciutadania a través de la coordinació dels departaments de la Generalitat, els Serveis Socials Bàsics de les administracions locals i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Consell de l’Advocacia Catalana i el Consell de Col·legis i Procuradors dels Tribunals de Catalunya.

En aquest sentit, preveu minimitzar els desnonaments a famílies vulnerables i establir i gestionar programes socials d’habitatge per a les persones que necessiten ajudes per al pagament de les rendes o en risc d’exclusió residencial. Una de les mesures previstes en aquest sentit és l’establiment de nous mecanismes d’intermediació i línies d’ajut i suport en casos de desnonament a famílies amb vulnerabilitat acreditada mitjançant, entre altres, el programa Reallotgem.

El Govern també pretén habilitar instruments per protegir els drets de les persones llogateres i de les propietàries davant l’ocupació il·legal d’habitatges i utilitzar els límits del Codi civil i el Codi de Consum per ampliar i protegir els drets de les persones hipotecades. Per millorar la qualitat dels habitatges, el Govern preveu donar suport a la rehabilitació de 25.000 habitatges l’any, amb una inversió de 810 milions d’euros provinents dels fons Next Generation EU, la Generalitat, el govern espanyol i els privats entre 2021 i 2026. En aquest sentit, el Departament farà èmfasi en els projectes que comportin una millora de l’eficiència energètica, la implantació d’energies renovables i la millora de la qualitat de vida.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483