El Govern ha posat sobre la taula 2.800 milions d’euros per al Pacte Nacional per la Indústria (PNI) fins al 2026, entre despesa corrent, inversió extraordinària i fons europeus. Així ho ha indicat en un comunicat CCOO, un dels actors que negocia el pla al Consell Català de l’Empresa. El sindicat ha lamentat la “manca d’ambició estratègica” i la “insuficient concreció pressupostària” de la Generalitat. Al seu torn, l’altra organització sindical que participa en les reunions, UGT, ha advertit que hi ha elements “importants” encara per tractar i “desconfiança” en la negociació, a més d’assenyalar que el 6,5% del pressupost està vinculat a convocatòries dels fons Next Generation que no es pot assegurar que s’adjudicaran.
El pressupost de 2.800 milions, que encara no és definitiu, és 960 milions més alt que l’anterior que es va desplegar entre el 2017 i el 2020, per tant, un any menys que el periode actual planificat. El total executat va acabar sent de 1.668 milions d’euros. Per evitar que el pressupost es desvïi en cas que no arribin els fons europeus, UGT ha demanat que l’Oficina Next Generation EU d’Acció faci seguiment de les diferents convocatòries estatals.
La mesa ha decidit allargar la negociació més enllà del febrer i treballa amb la intenció de tancar l’acord del PNI a finals de trimestre. En aquest context, CCOO ha carregat contra la proposta del Govern que barreja despesa ordinària amb ajuts i subvencions a empreses amb altres polítiques de canvi de model, fet que provoca que “es perdi el focus i la intenció de concentrar el màxim de recursos” per “rellançar i modernitzar els sectors i guanyar sobirania industrial”.
El sindicat que dirigeix Javier Pacheco s’ha mostrat crític amb el Govern tot indicant que “l’estat actual de les negociacions apunta que no es complirà amb l’objectiu d’un full de ruta a mitjà i llarg termini”, que concentri els recursos per atraure infraestructura industrial per a les cadenes de valor estratègiques de les bateries, la microelectrònica, l’hidrogen verd o les biorrefineries, aportant resiliència industrial i reequilibri territorial.
Al seu torn, UGT ha assegurat que per poder firmar el pla fa falta que s’incorporin i es negociïn mesures com ara els ajuts a la rehabilitació i eficiència energètica dels edificis utilitzant recursos europeus o una mesa de diàleg social de transició justa per tractar l’impacte en l’ocupació de la transformació industrial. Aquesta petició és compartida per CCOO, que també reclama garanties de formació i requalificació dels treballadors, després que el 2021 es tanqués amb més de 5.400 empleats de la indústria acomiadats per un ERO, la xifra més alta des del 2009.
Un altre aspecte important pels sindicats és garantir que les empreses que es beneficiïn del PNI tinguin “estàndards de responsabilitat social”. “No podem donar diners públics a empreses que no fan bé les coses amb els treballadors i no controlin l’impacte negatiu que poden tenir en la societat”, ha dit el secretari de Política Sectorial de la UGT, José Antonio Pasadas.
El sindicalista ha lamentat que s’hagi generat un clima de “desconfiança” després de la presentació de l’oficina per a la transformació de l’automoció, que és una de les tres actuacions prioritàries del pacte, que es va presentar “de manera unilateral”. “L’acord serà total, sobre totes les mesures. No podem trossejar el pacte”, ha dit Pasadas. D’altra banda, secretari de Política Sectorial de la UGT considera que hi ha “poques mesures concretes” relacionades amb el sector de l’automoció i no veuen actuacions per a ser un pol d’atracció de plantes de semiconductors o de bateries elèctriques.
A banda del contingut, tampoc estan satisfets amb els terminis. En aquest sentit, CCOO lamenta que després de dos anys “d’aturada institucional” el Govern plantegi una vigència “per un període massa curt per a abordar objectius de canvi estructural, lligant el PNI a la legislatura”. “Ens sembla preocupant aquesta manca d’ambició del Govern”, afegeixen.
El Departament d’Empresa i Treball no ha confirmat les dades que han posat sobre la taula els sindicats i s’ha limitat a assegurar que continuen treballant des de la concertació per aprovar el PNI, amb la concreció de desenes d’accions tractores amb un pressupost associat, i una metodologia per a comprovar-ne el desplegament. “Tenim el convenciment que són els grups de treball i el Consell Català de l’Empresa els millors canals per exposar propostes i qualsevol mena d’aportació”, indiquen les mateixes fonts.