El Govern i el sector turístic ha mostrat el seu desacord amb la sentència del Tribunal Suprem que eximeix Airbnb d’eliminar més de 14.000 anuncis d’habitatges turístics il·legals, és a dir, que no estan inscrits al Registre de Turisme de Catalunya. En un manifest conjunt, rebutgen la resolució de l’alt tribunal en considerar que afecta negativament a les empreses que es dediquen a aquesta activitat de forma legal, a les comunitats locals, als turistes i a les administracions i no comparteixen que exigir a les plataformes que ofereixin només oferta legal suposi sotmetre-les a un règim de control excessiu. A més, recorden que el número de registre és obligatori d’acord amb la normativa catalana ja que actua com “la garantia de legalitat”.
El Departament d’Empresa i Treball i CONFECAT, Pimec Turisme, Foment, Acave, TURAL CAT i la Federació Catalana de Càmpings –que en total agrupen més d’un centenar d’entitats locals- han subscrit un manifest contra la sentència en què assenyalen “l’efecte pertorbador que genera la competència deslleial en els operadors legals” i adverteixen de la “pèrdua de control administratiu de l’autoritat turística de destí”. També, apunten a un perjudici als turistes i al foment del frau fiscal, la vulneració de les normes urbanístiques, de les ordenances municipals i dels estatuts de les comunitats de propietaris.
Amb tot, tant el Govern com les entitats reiteren que l’obligació de publicar el número d’identificació del Registre de Catalunya és una mesura “adequada” i està “justificada” i aposten per un “model turístic competitiu, sostenible i responsable i vetllant perquè el marc jurídic faciliti que les autoritats exigeixin el compliment de la normativa de la destinació”.
Així mateix, assenyala que el desplegament de les actuacions de control sobre les plataformes ha requerit la retirada de desenes de milers d’anuncis als operadors i s’han obert 1.706 expedients sancionadors a persones que allotjaven turistes en habitatges de forma irregular. Segons concreta el text, 1.530 es van resoldre amb imposició de multes d’entre 3.001 i 30.000 euros, fins als 9,2 milions d’euros en total.
Per la seva banda, la Generalitat ha assegurat que seguirà aplicant la normativa catalana com a garantir de la “correcta ordenació de l’activitat d’allotjament turístic a Catalunya” i que la defensarà davant els canvis de la futura Llei europea de Serveis Digitals que modifica la Directiva de Comerç Electrònic 2000/31. Per Empresa i Treball, és bàsic que les regulacions europees i estatals puguin ordenar l’activitat el seu territori. De moment, la conselleria afirma que se seguirà posant en coneixement de les plataformes els anuncis d’habitatges turístics il·legals i en continuarà reclamant la seva retirada.