El Departament de Territori i Sostenibilitat ha fixat com a objectiu per aquest 2020 arribar al 50% de la recollida selectiva al conjunt de Catalunya. Segons el conseller Damià Calvet les xifres del 2018 indiquen que s’està al 42% i per això és important “no baixar els braços ni afluixar” per arribar a les quotes que marca Europa. Calvet ha col·locat la primera pedra de la nova planta del Centre de Tractament de Residus (CTR) del Segrià, una instal·lació ubicada a Montoliu de Lleida i pressupostada en 18,5 MEUR. Està previst que entri en funcionament l’estiu de 2021 i podrà tractar unes 60.000 tones anuals de resta.
Calvet ha destacat que si bé és cert que a Catalunya s’està aconseguint incrementar el percentatge de recollida selectiva, encara cal fer un “esforç” per arribar a les quotes que marca Europa. És per això que ha remarcat la necessitat que aquest 2020 cal “complir” i arribar al 50% de recollida selectiva a tot el país. En aquests moments, les xifres de 2018 indiquen que estem al 42%. L’altre objectiu del Departament en aquest sentit és reduir la quantitat de residus que van a l’abocador. Ara mateix, amb xifres globals, hi van un 50% dels residus que generem i la Unió Europea ha marcat que al 2035 només hi podran anar un 10%. Segons el conseller, és un “objectiu molt ambiciós” que ha d’implicar tota la societat amb canvis en els hàbits personals però també als comerços i les indústries.
Calvet també ha destacat les bones xifres del Consorci de Residus del Segrià, que està gestionant el sistema de residus a la comarca i té un pla per incrementar el sistema porta a porta, que actualment s’està fent en 22 municipis. Segons el conseller, s’ha augmentat del 30% al 805 en recollida selectiva gràcies a aquest sistema.
CTR Segrià
La nova planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals complementarà el Centre de Tractament de Residus del Segrià, a Montoliu de Lleida. Les obres d’aquesta instal·lació, pressupostades en 18,5 MEUR, les finançarà íntegrament, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i inclouran també la remodelació de la planta de compostatge de la fracció orgànica.
Està previst que el centre entri plenament en funcionament l’estiu de l’any vinent. Un cop en marxa, podrà tractar unes 60.000 tones anuals de resta – que és la part dels residus municipals que no es recull de forma selectiva – i 15.000 tones d’orgànica, amb un disseny flexible que permetrà afrontar escenaris diferents, preveient l’increment de la quantitat recollida selectivament.
D’aquesta manera, el Segrià es dotarà d’una instal·lació que li garantirà el compliment del requisit europeu de tractar tots els residus abans de dipositar-los en dipòsits controlats. Gràcies a la gestió optimitzada de les deixalles, es podran recuperar materials i reduir tant la càrrega biodegradable com el volum de l’abocador.
Emergència climàtica
L’ARC calcula que la planta de tractament mecànic-biològic de la fracció resta, quan estigui en ple funcionament, estalviarà l’emissió de més de 25.700 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalent al CO2 que produeixen 25.700 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.
El projecte forma part del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20).
Etiquetes 50%