Dijous, 12 de desembre del 2024

El govern espanyol diu que les empreses que s’acullin a un ERTO no podran fer hores extres, contractar ni subcontractar

El pacte tancat amb sindicats i patronals ha de ser ratificat aquest divendres per una reunió del Consell de Ministres

|

El govern espanyol diu que les empreses que s’acullin a un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) no podran fer hores extres ni contractar o subcontractar plantilla per a fer la mateixa feina que els treballadors afectats. Així ho ha assegurat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en una compareixença, aquest dijous a la tarda per presentar l’acord entre l’executiu, patronals i sindicals que permet allargar els expedients temporals fins al 30 de setembre. El pacte vol facilitar la transició dels ERTO de força major als de causes organitzatives i productives i també inclou una nova figura d’expedients temporals per les empreses afectades per un brot de covid-19.

Segons Díaz, l’entesa serveix per “donar tranquil·litat i certesa als empresaris i als treballadors que temen pel seu futur” i per protegir “aquells que han estat més colpits” per la crisi del coronavirus. “Avui podeu estar una mica més tranquils”, ha dit.

De la mateixa manera, el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assegurat que la pròrroga permet “establir un horitzó de certesa” fins al setembre i ha apostat per establir un marc estable sobre com actuar en aquestes “situacions transitòries” de suspensió de la feina a partir de l’octubre.

Exoneracions
L’acord inclou diferents exoneracions per a les empreses segons la seva mida i el grau de reactivació de l’activitat. En el cas de les companyies que amb un ERTO de força major parcial, la pròrroga fins a setembre manté l’esperit de bonificar més les cotitzacions dels treballadors activats que dels suspesos. D’aquesta manera, les empreses amb menys de 50 treballadors tindran una exoneració del 60% de les cotitzacions socials del personal activat en els mesos de juliol, agost i setembre i del 35% per als treballadors que continuïn suspesos.

Per a les empreses de 50 o més treballadors, les exempcions seran del 40% per als empleats activats i del 25% per als que encara estiguin inclosos en l’ERTO. En el cas de les empreses que estan en una situació d’expedient temporal de força major total passaran a una figura anomenada “ERTO de transició” fins al 30 de setembre. Les companyies que encara no puguin obrir i que tinguin menys de 50 treballadors, s’estalviaran un 70% de les cotitzacions el mes de juliol, un 60% durant l’agost i un 35% al setembre. En canvi, per les companyies amb una plantilla de més de 50 persones, les exoneracions seran del 50% al juliol, del 40% a l’agost i del 25% al setembre.

Manteniment de l’ocupació
L’acord també contempla que els treballadors de les empreses que apliquin un ERTO no podran fer hores extres. De la mateixa manera, també es prohibeix a les companyies amb un expedient en vigor contractar plantilla directa, a través d’Empreses de Treball Temporal (ETT) o establir noves externalitzacions. Amb tot, la ministra de Treball ha puntualitzat que sí que es permetran contractacions de categories professionals inexistents a la companyia.

Tal com s’ha establert des de l’inici de la crisi de la covid-19, les empreses que s’acullin a les exoneracions previstes en els ERTO hauran de mantenir l’ocupació durant sis mesos. Díaz ha remarcat que les companyies amb un expedient temporal en vigor “no podran acomiadar” ni tampoc “repartir dividends”. Tampoc podran acollir-se a aquests mecanismes les empreses que tenen seu en paradisos fiscals.

Els treballadors que cobrin l’atur perquè estan dins d’un expedient podran fer-ho encara que no hagin cotitzat el període mínim i no “gastaran” la prestació, és a dir, es manté l’anomenat comptador a zero. Segons ha explicat Díaz, la protecció pels treballadors fixos discontinus s’allarga fins al 31 de desembre.

El govern espanyol, els sindicats i les patronals han aprovat la creació d’uns ERTO especials en cas que es detecti un rebrot de covid-19 en una empresa. Escrivá ha puntualitzat que ha de ser l’autoritat laboral, que a Catalunya és el Departament de Treball, l’encarregat de determinar si es donen les circumstàncies per acollir-se a aquests expedients en companyies on es detectin contagis.

D’altra banda, la ministra de Treball ha assegurat que el govern espanyol és conscient que s’ha detectat l’ús fraudulent dels ERTO tot i afirmar que “la major part de les empreses són honestes” i ha avisat que estan investigant “qualsevol irregularitat”.

El pacte tancat amb sindicats i patronals ha de ser ratificat aquest divendres per una reunió del Consell de Ministres.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483