El Govern ha anunciat que destinarà 5,3 milions d’euros (MEUR) a un pla de xoc per a la vitivinicultura. L’objectiu, segons han detallat aquest dijous el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà, és oferir diverses ajudes per afrontar la crisi d’excedents de raïm i vi base, i compensar també les pèrdues econòmiques provocades per la covid-19. La principal mesura del pla de xoc són els 4 MEUR que Agricultura ja va anunciar per promoure l’ús de most concentrat rectificat (MCR) i substituir el sucre en l’elaboració de cava. Jordà ha destacat que les ajudes podran beneficiar tant els pagesos com els productors de vi, i ha lloat el pes del sector vitivinícola, tot assegurant que representa un “capital importantíssim pel país”.
Jordà ha definit l’impuls a l’ús de MCR com la mesura “estrella” del pla de xoc, ja que ha recordat que actualment “sobren molts litres de vi” al conjunt del sector. “I és molt important utilitzar part del raïm per substituir dels sucres”, ha afegit. Els 4 MEUR provenen de fons propis del Departament d’Agricultura.
A banda d’aquesta partida, el pla de xoc inclou 770.000 euros per a les 11 Denominacions d’Orígen víniques catalanes, per compensar les pèrdues que els consells reguladors han tingut arran de la crisi de la covid-19, ja que durant els últims mesos han condonat part de les qüotes dels cellers i hi ha hagut un notable descens de precintes per a ampolles produïdes.
La resta del pla destina 330.000 euros al PDR (Programa de Desenvolupament Rural), 150.000 euro a exoneració de preus públics en analítiques i 100.000 euros a campanyes de comunicació. “La crisi de la covid-19 ens ha donat una lliçó: la ciutadania ha descobert que dins una ampolla de vi o cava hi ha un paisatge, un amor i una dedicació”, ha destacat Jordà, que ha demanat aprofitar-ho com una “oportunitat grandiosa” per seguir promocionant els productes catalans.
Jordà ha recordat que el sector vitivinícola català el formen 8.500 viticultors, 55.000 hectàrees, i 800 cellers amb 6.000 treballadors, i ha lamentat que l’últim any s’ha viscut la “tempesta perfecta” per la multitud d’excedents de raïm i l’esclat de la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, ha assenyalat que la crisi sanitària ha impactat fortament pel tancament de la restauració, per la davallada de ventes a l’alimentació i l’aturada de l’enoturisme.
“Davant aquestes dificultats, el sector mereix un pla de xoc que atengui les seves necessitats”, ha afegit, mentre ha admès que l’impuls econòmic d’ara també serveix per “corregir coses que no s’ha estat capaç de fer prou bé”. Jordà ha assegurat que el pla de xoc vol ser un “missatge d’esperança”, i ha dit que aquest divendres el presentaran a la CORECO (Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social a conseqüència de la Covid-19).
Aragonès i Jordà han anunciat el pla de xoc des de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) on s’han reunit amb representants del sector del cava, hores abans que la consellera Jordà es reuneixi virtualment amb representants de la DO viníques.
En paral·lel a les ajudes de l’executiu català, Jordà ha aplaudit la recent publicació del decret de mesures extraordinàries del Ministeri d’Agricultura, que dona llum verda a la verema en verd, a la destil·lació de crisi i a l’emmagatzematge privat. Respecte la verema en verd, ha assegurat que els 10 MEUR per a tot l’estat espanyol és una partida “que queda curta”, però ha destacat que “s’ha avançat molt des dels borradors inicials del decret”. “Si podem demostrar que ens gastem tots els diners que ens assignin, estic disposada a demanar-ne molts més”, ha avançat.
Finalment, pel que fa a l’impacte que pugui tenir a la vinya el míldiu durant aquesta verema degut a l’acumulació de pluges dels darrers mesos, la consellera ha garantit que el Departament estarà “amatent” a l’evolució dels conreus.