Dijous, 12 de desembre del 2024

El Govern crea un fons de 24 MEUR anuals per “alimentar” projectes socioeconòmics davant el tancament de les nuclears

Les nuclears catalanes es preparen per acollir nous magatzems de residus fins que acabin d'operar

|

El Govern ha presentat aquest dijous el Fons de Transició Nuclear dotat amb 24 milions d’euros anuals per finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i transició energètica “justa” a les zones afectades pel futur tancament de les centrals en funcionament a Catalunya. L’objectiu és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de feina directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. El fons es finançarà amb l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, creat l’abril de l’any passat.

EMMAGATZEMATGE DE RESIDUS
Les centrals nuclears catalanes treballen per construir nous magatzems de residus nuclears a les seves instal·lacions que els permetin operar amb normalitat fins el seu tancament. La capacitat d’emmagatzematge que disposen actualment està previst que s’esgoti d’aquí a cinc anys i per seguir produint energia fins la data prevista de la seva clausura necessiten més espai. Segons han explicat aquest dijous des de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) confien que Enresa -l’empresa pública encarregada del desmantellament i gestió dels residus- defineixi aviat la nova tecnologia estàndard per als nous magatzems temporals individualitzats (MTI) per tal de construir-ne un a Vandellòs II i un segon per a la planta d’Ascó.
Ç
La concessió per al funcionament d’Ascó I acaba l’octubre de 2030, mentre que la d’Ascó II finalitza un any més tard. Però en canvi, la capacitat d’emmagatzematge ANAV estima que s’esgotarà el 2026, perquè l’MTI que van construir el 2012 ja es troba al 75% de la seva capacitat. El director general d’ANAV, José Antonio Gago, ha apuntat que tenen un pla de contingència que els permetria “guanyar un cicle d’operació”, és a dir, apurar el magatzem fins el 2027. “Podríem introduir dos contenidors addicionals per cada llosa d’emmagatzematge actual”, ha concretat.

En el cas de Vandellòs II, la concessió s’acaba el juliol del 2030, però el marge per guardar residus atòmics no anirà més enllà de 2027. Amb tot, el temps que ANAV afirma que necessita per construir un MTI dins la mateixa central és de cinc anys, amb la qual cosa han reconegut que se’ls acaba el temps per començar-lo a fer i han instat Enresa a que defineixi els estàndards tecnològics i de seguretat que han de regir aquestes instal·lacions arreu de l’Estat. En aquest cas, Gago ha manifestat que no hi ha cap alternativa i que si el magatzem no està llest la primavera del 2027, la central s’haurà d’aturar.

Els nous magatzems també hauran de servir per acollir els residus durant el procés de tancament de les centrals. Així, en el cas d’Ascó I la fi de la concessió coincideix amb la data prevista de tancament. No és el cas d’Ascó II, que té fixat el tancament el 2032, ni de Vandellòs II, que el té marcat per al 2035. “Els nous magatzems estaran pensats perquè es pugui arribar fins el final, perquè no sabem si hi haurà un Magatzem Temporal Centralitzat a l’Estat”, ha indicat el director general d’ANAV.

Respecte el malestar d’alcaldes propers a les centrals per la construcció dels nous MTI, Gago ha assenyalat que n’és conscient i que els mateixos batlles li han fet arribar aquest sentiment en diferents reunions que han mantingut. Tot i això, ha afirmat que les queixes no s’han de dirigir a ANAV, sinó al ministeri d’Energia i a Enresa. Amb tot, ha afirmat que el compromís de la companyia és el d’operar les centrals “de forma segura fins l’últim dia” i ha posat en valor l’energia nuclear per tal que l’Estat pugui complir amb els objectius fixats per la Unió Europea de reducció d’emissions de CO2.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483