El Govern ha anunciat un pla de contingència dotat amb més de 2,5 milions d’euros per fer front a les despeses derivades de la gestió dels equipaments que hi ha als set municipis del Baix Segrià per a l’aïllament de persones amb símptomes o confirmades com a casos de covid-19. Així ho ha explicat el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, que ha detallat que es podrien començar a pagar les primeres bestretes a partir de l’octubre, sempre i quan la tramitació dels fons avanci de forma ràpida. D’aquesta manera, es pretén ajudar a aquestes poblacions a resoldre l’actual situació sanitària, la qual ha comportat que s’hagin de dur a terme accions “en contra de la seva suficiència financera”.
Escobar ha volgut deixar clar que la gestió de l’emergència sanitària s’ha de fer des de la proximitat i ha posat com a exemple la creació del Procicat del Segrià com una eina que permetrà donar “facilitat i agilitat” a la resolució dels problemes que vagin sorgint en aquesta zona. En aquest sentit, ha volgut agrair la feina feta fins ara pels alcaldes del territori i la que continuaran duent a terme, la qual, ha subratllat, es reforçarà des del Govern. Per la seva banda, l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, en representació de la resta de batlles del Baix Segrià, ha assegurat que necessiten que aquest finançament arribi amb “la màxima rapidesa”.
Ezquerra ha explicat també que independentment dels fons de contingència, cal acordar diverses mesures abans de posar a disposició de Salut els espais municipals destinats a aplicar mesures d’aïllament. De fet, el pacte s’hauria de poder tancar de forma unànime entre l’executiu català i els set municipis del Baix Segrià en les pròximes hores, davant la necessitat que hi ha per començar a derivar persones amb covid-19 a aquests espais. L’alcalde d’Alcarràs ha recordat que algunes de les demandes passen per ser informats de les qüestions tractades en el Procicat, una patrulla dels Mossos d’Esquadra per cadascun dels set municipis o un reforç del personal sanitari destinat a aquesta zona de la comarca.
Respecte a aquestes peticions, el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran ha assegurat que el “Govern hi està treballant amb sensibilitat” per tal d’arribar a un acord amb els municipis. Escobar ha insistit en què el principi d’aquest pacte ha d’implicar que “tothom se senti còmode” i sigui “eficaç” des del punt de vista de la gestió de la pandèmia. A més, s’ha mostrat obert a poder-lo replicar “en altres moments i indrets” si és necessari.
L’alcalde d’Alcarràs ha volgut deixar clar que volen continuar controlant-ne la gestió perquè assegura que, de moment, la fórmula actual ha funcionat. Ezquerra també ha dit que s’ha de mantenir la potestat de decidir que treballadors d’empreses agrícoles familiars ubicades al seu municipi puguin tenir garanties per accedir als espais d’aïllament ja habilitats. Així, planteja una gestió conjunta amb Salut per a la resta de places “sobrants”.
Finalment, Escobar ha explicat que la situació sanitària actual ha representat un impacte “brutal” sobre els recursos del Govern, recordant que els pressupostos d’enguany s’hauran de modificar per fer front a la gestió de la pandèmia. En aquest sentit, Ezquerra ha insistit en demanar un pla de recuperació econòmica i social per fer front al confinament perimetral del Segrià.