Dilluns, 04 de novembre del 2024

El gobierno no augmenta el SMI que continua sent de 950 euros

Nova clatellada de Pedro Sánchez a Podemos . CCOO i UGT consideren "imprescindible" apujar el salari mínim el 2021: "No hi ha cap justificació per no augmentar-lo"

|

El govern espanyol ha prorrogat el decret que fixa el salari mínim interprofessional (SMI) en 950 euros al mes i es mantindrà temporalment en aquesta quantitat el 2021 amb l’objectiu de seguir negociant amb els agents socials. El president de l’executiu, Pedro Sánchez, ha defensat que no és moment d’apujar-lo, tal com defensa el Ministeri de Treball, perquè cal centrar els objectius en la recuperació del teixit empresarial. En roda de premsa aquest dimarts, Sánchez ha dit que serien els empresaris a qui l’administració està “alleujant” amb mesures com moratòries d’impostos o crèdits ICO qui hauria d’assumir aquest cost i cal que puguin “sobreviure”. Sánchez ha destacat que el teixit empresarial està en una “situació dramàtica”.

Sánchez ha assegurat que el govern espanyol manté el “compromís” d’anar apujant l’SMI i ha reivindicat que en dos anys s’ha augmentat un 29%. “Cap país ha abordat una pujada tan intensa en dos anys”, ha dit. Sánchez ha insistit que amb l’SMI en 950 euros al mes s’assoleix que representi el 42% del salari brut mitjà quan a Alemanya representa el 43% i fa dos anys a Espanya era del 35%. El decret aprovat aquest dimarts prorroga la vigència del decret del 4 de febrer de 2020 que fixava els 950 euros al mes per al 2020. En un comunicat el Ministeri de Treball apunta que la pròrroga és una mesura temporal de seguretat jurídica i continuïtat de la protecció dels treballadors i que vol garantir la participació dels agents socials “per acordar una pujada de l’SMI i avançar en la senda del creixement”.

La qüestió de l’SMI ha generat discrepàncies entre el Ministeri de Treball pilotat per Yolanda Díaz, partidària d’augmentar-lo malgrat l’oposició de la patronal, i altres ministres de la part socialista del govern de coalició. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, van rebutjar apujar-lo ara per la situació de crisi econòmica. A més hi ha les exigències europees relligades als diners pendents de percebre, que MÉSECONOMIA exposava en una darrera entrada.

A finals de gener de 2020 el Ministeri de Treball, sindicats i patronal van acordar augmentar l’SMI fins als 950 euros al mes, 50 més que el 2019 -un augment del 5,5%- quan PSOE i Unides Podem van pactar l’augment a 900 euros (un 22% més que el 2018), mesura presa abans de governar junts en coalició. El programa de govern recull el compromís d’augmentar el salari mínim progressivament fins a assolir el 60% del salari mitjà a Espanya al final de la legislatura, uns 1.200 euros.

REACCIÓ IMMEDIATA DELS SINDICATS
Els sindicats CCOO i UGT consideren “imprescindible” apujar el salari mínim (SMI) el 2021 i creuen que no hi ha “cap justificació per no augmentar-lo”. Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi descartat un canvi en el sou mínim, actualment en els 950 euros, perquè vol prioritzar la recuperació, els dos sindicats majoritaris a l’Estat l’han instat a “complir les seves promeses” i “no permetre que els treballadors continuïn pagant aquesta crisi”. Segons CCOO i UGT, el 2021 “no pot ser una excepció” en l’augment del salari mínim i cal “agilitzar” el diàleg social per aconseguir un acord “com més aviat millor”.

En el seu comunicat conjunt, els dos sindicats recorden al govern espanyol que el 15 de desembre “va prometre que el SMI no es congelaria, de manera que no té cap altra alternativa que augmentar-lo immediatament”. De fet, CCOO i UGT remarquen que “Espanya no pot ser una excepció” a la Unió Europea, on països com Alemanya (2,7%), Portugal (4,6%) o França (1%) apujaran el salari mínim aquest any vinent. “És evident que l’augment de l’SMI és absolutament necessari, perquè afecta als treballadors que estan en pitjors condicions, més encara tenint en compte la crisi pandèmica que pateix Europa”, afirmen els sindicats.

Tots dos sindicats remarquen que l’augment del salari mínim és una eina que “permet avançar en una major cohesió i igualtat de la societat” i neguen que sigui “catastròfic” per a l’economia. “Els millors sous han reforçat la demanda, el creixement i han generat feines estables, encara que quedi molt per fer”, indiquen. Així mateix, els sindicats consideren que no hi ha “cap justificació” per no incrementar el salari mínim si el 2021 sí que s’apugen les pensions o els sous dels treballadors públics o els pactats per conveni.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483