Dilluns, 31 de març del 2025

El gobierno invertirà 7,5 MEUR per potenciar l’ús de les llengües cooficials en l’àmbit tecnològic

El Barcelona Supercomputing Center rebrà 3 milions d’euros

|

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres una subvenció de 7,5 milions d’euros per potenciar l’ús de les llengües cooficials en l’àmbit tecnològic. L’objectiu és aconseguir que la inclusió de les llengües cooficials en les aplicacions tecnològiques “sigui rendible i atractiva per a l’administració i les empreses del sector”. En aquest context, el Barcelona Supercomputing Center rebrà 3 milions d’euros; la Universitat d’Alacant, a través del Centre d’Intel·ligència Digital, en rebrà 500.000 euros; la Universitat del País Basc, a través del Centre Basc de Tecnologia de la Llengua 2 milions d’euros; i la Universitat de Santiago 2 milions.

Els projectes autonòmics objecte de la concessió directa estan orientats al desenvolupament de recursos i tecnologies de processament de llenguatge en llengües cooficials. El govern espanyol ha destacat que són entitats punteres en les seves comunitats que es troben actualment immersos en el desenvolupament dels seus projectes relacionats amb aquesta matèria: AINA a Catalunya, GAITU al País Basc, NÓS a Galicia i VIVES al País Valencià.

La base de la concessió servirà per aprofitar l’oportunitat que les màquines es comuniquin amb els ciutadans en les llengües cooficials. Aquests sistemes d’intel·ligència artificial són “la base fonamental per garantir els serveis tecnològics que fan servir la ciutadania a diari, ja sigui per comunicar-se amb la seva entitat financera o telefonia o el sistema de salut o les escoles.

La subvenció del gobierno s’emmarca en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua, del Pla de Recuperació. El seu objectiu és impulsar a Espanya la nova economia de la llengua aprofitant el potencial del castellà i les llengües cooficials com a factor de creixement econòmic i de competitivitat internacional.

La infraestructura lingüística que rebi aquest suport econòmic del govern espanyol permetrà “donar un salt qualitatiu en la digitalització de l’administració pública amb serveis més accessibles per als ciutadans”. Així mateix, facilitarà la digitalització i la internacionalització de les empreses, farà més competitiva la industria de l’àmbit beneficiant-se de les oportunitats que ofereix la Intel·ligència Artificial i les Tecnologies del Llenguatge i generarà llocs de treball qualificats.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483