El govern espanyol ha acordat amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, augmentar als 1.000 euros mensuals el salari mínim interprofessional (SMI) el 2022. L’increment, de 35 euros al mes, s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener d’aquest any. La patronal CEOE ha rebutjat l’augment que va proposar dilluns el Ministeri de Treball i s’ha quedat fora del pacte que s’ha tancat en una reunió aquest dimecres, tal com va passar al setembre de l’any passat quan l’executiu espanyol i els representants dels treballadors van acordar incrementar l’SMI fins als 965 euros mensuals sense la patronal.
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat l’acord en roda de premsa amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez. Tots tres han signat l’acord al Ministeri de Treball després de la reunió. Díaz ha dit que s’aprovarà “ràpidament” en el Consell de Ministres.
L’increment fins als 1.000 euros al mes en 14 pagues, un increment del 3,6% en relació amb l’SMI actual, és el que reclamaven els sindicats majoritaris. L’any passat el salari mínim no va augmentar fins al setembre i ho va fer 15 euros, un 1,6% més que el 2020. L’increment de 35 euros que s’aplicarà enguany se situa quatre euros per sobre de l’escenari d’increment intermedi expressat per la comissió d’experts consultats pel Ministeri de Treball, que va plantejar tres escenaris d’increments anuals fins al 2023.
La proposta més baixa va ser augmentar-lo 24 euros aquest any (fins als 989 euros mensuals) i la més alta era de 40 euros (1.005 euros mensuals). L’intermedi era de 31 euros (fins als 996). El compromís del govern espanyol és que l’SMI se situï en el 60% del salari mitjà net d’un treballador a temps complet el 2023. “Ho complirem”, ha assegurat Díaz, que ha explicat que convocarà als experts per actualitzar el salari per a l’any vinent. La vicepresidenta ha subratllat que l’SMI és “una eina eficaç per combatre la desigualtat i millorar la vida de la gent”. Díaz ha negat que aquesta mesura perjudiqui la creació de llocs de treball.
Rebuig de la patronal
La CEOE i la CEPYME ja van avançar ahir dimarts que rebutjaven la proposta de l’executiu espanyol perquè considera que el context econòmic és encara “d’incertesa” i que augmentar els costos laborals, especialment per a determinats sectors, és “inassumible”. Segons la patronal, la decisió respon més a “una aspiració política en el si del govern que a la lògica econòmica”.
Díaz ha defensat que s’ha produit diàleg social encara que només era necessari consultar als agents socials en aquesta matèria. La vicepresidenta ha assegurat que el diàleg social té “bona salut” encara que la patronal s’hagi despenjat d’aquest acord i ha subratllat que és “referència a tot el món”.
Els sindicats celebren l’acord
Sordo i Álvarez han celebrat l’acord i han criticat que la patronal no s’hi hagi sumat. Els secretaris generals dels sindicats majoritaris han afirmat que “no és veritat que l’SMI destrueixi llocs de treball” i han destacat que hagi crescut un 40% en cinc anys. Segons els sindicats, dir que l’SMI afecta l’afiliació és “teologia”, ja que les dades ho rebaten.
El líder de CCOO ha remarcat que és “una gran notícia” que beneficiarà els sectors més precaritzats i en particular a dones i joves. “Ha de tenir continuïtat en el futur”, ha dit. El secretari general de la UGT ha apuntat que l’augment “va en la direcció dels plantejaments de la Unió Europea” i ha agraït al govern espanyol que “compleixi”.