Dijous, 12 de desembre del 2024

El gobierno aprova un pla per desenvolupar la xarxa elèctrica amb una inversió de 7.000 MEUR fins al 2026

A Catalunya, la inversió prevista és d'uns 400 milions d'euros

|

El govern espanyol ha aprovat un pla de desenvolupament de la xarxa de transport d’energia elèctrica que preveu una inversió de 6.964 milions d’euros fins al 2026, dels quals 400 milions d’euros aniran destinats a Catalunya. El pla del Ministeri de Transició Ecològica cerca desplegar noves instal·lacions renovables en zones amb millors recursos i menor impacte ambiental i reduir costos energètics. Concretament, l’executiu estima que la seva execució permetrà que la generació renovable creixi fins a cobrir el 67% de la demanda estatal de forma que redueixi la generació amb gas i, d’aquesta manera, s’augmenti la independència energètica de l’estat espanyol i es rebaixi la factura energètica. El 2021 es va situar en el 46%.

La inversió permetrà estalviar més de 1.600 MEUR anuals i s’espera la creació de 80.000 llocs de treball. El pla contempla una inversió de 5.704 MEUR per a actuacions de reforç de la xarxa de transport de l’Estat i 1.260 MEUR per a interconnexions internacionals amb França, el Marroc, Portugal i Andorra. En els pròxims anys es milloraran 8.000 km de xarxes existents i es construiran 2.700 km de noves línies i 700 km d’interconnexions submarines. La partida inversora més gran, el 27% del total, amb gairebé 1.900 MEUR es destinarà a la integració de renovables i a mitigar les restriccions tècniques que impedirien aprofitar-les.

A Catalunya, la planificació fins al 2026 inclou actuacions dirigies al desenvolupament industrial i econòmic amb una inversió de més de 400 milions d’euros, entre els quals hi ha nous projectes al polígon químic de Tarragona, al Port de Barcelona i a Martorell. També, el projecte de línia 220 kilovolts (kV) Mangraners-Espluga-Begues, entre Lleida i Barcelona, que subs-titueix l’antiga línia existent i que ja compta amb la declaració d’impacte ambiental favorable, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

A Barcelona, destaca el desenvolupament de la subestació de Cerdà 220 kV per al subministrament a la Zona Franca i per al Port de Barcelona. També destaca la renovació de cables al nucli urbà de Barcelona, a les línies Badalona-Canyet 220 kV, Badalona-La Sagrera 220 kV i Maragall-La Sagrera 220 kV, dins de la ciutat de Barcelona, substituint els cables d’oli per cables secs.

A les comarques de Tarragona, hi ha prevista la nova subestació de Camarles 400 kV, i el projecte Escatron – Els Aubals – La Secuita, que consisteix en la substitució de l’actual eix per millorar el subministrament elèctric, els consums a l’entorn del polígon químic de Tarragona i els intercanvis d’energia. D’altra banda, a les comarques de Girona es planteja l’ampliació de la subestació de Santa Llogaia per donar cabuda al parc eòlic marí projectat davant la costa de l’Alt Empordà.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483