El gobierno ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres el projecte de llei que reforma la Llei Concursal i transposa la directiva europea d’insolvències. El text, segons ha explicat la ministra de Justícia, Pilar Llop, té com a objectiu que “cap empresa viable hagi d’abaixar la persiana per dificultats econòmiques puntals”. “No volem que cap emprenedor deixi d’emprendre per culpa d’un projecte fallit, que el llastri per sempre”, ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Entre les novetats, hi ha l’impuls a la reestructuració primerenca, l’exoneració de deute pels deutors de bona fe, siguin empreses o consumidors. Llop ha insistit que la norma no pretén mantenir viva les empreses sense importar el cost fet que incentivaria la “zombificaicó d’empreses”, sinó que busca allargar el funcionament de les companyies que tenen més valor en funcionament que en liquidació.
A més, el gobierno ha optat per afegir altres aspectes a la norma que no contemplava la directiva europea. Per exemple, s’ha decidit ampliar de l’objectiu de la reestructuració, que ara afectarà també a l’actiu i no només al passiu de les empreses. D’aquesta manera, es permet la venda d’unitats productives per fer front als deutes. Aquesta pràctica no estava inclosa en la llei, però s’estava duent a terme a través dels jutjats mercantils, ha dit la ministra.
D’altra banda, Llop ha destacat que el text dona un tractament especial a les pimes, a qui s’aplicaran tràmits més senzills i amb costos més reduïts. Per exemple, es potenciaran els procediments telemàtics i es crearà una plataforma de liquidació per “reduir temps, costos i augmentar la transparència”. La nova llei també vol potenciar la professionalització de l’administració concursal. La ministra ha remarcat la importància de la pròrroga de la moratòria concursal fins al juny. “No tenim un bon sistema concursal vigent, les empreses s’estan veient abocades a una liquidació quan podrien ser viables. Aquest és el motiu de la moratòria concursal”, ha dit.