El diputat del PSC al Parlament, Joaquim Paladella, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, s’han conjurat a apressar l’activació del Fons de Transició Nuclear tan aviat com es pugui. Els serveis jurídics d’Empresa revisen l’adaptació del reglament a la nova Llei 10/2022, ara pendent d’una darrera modificació per incloure els municipis de Ponent que també formen part de la zona Penta II de la central d’Ascó i que se’n podran beneficiar. El diputat socialista ha reclamat celeritat per fer arribar els diners als ajuntaments de la zona II, però Salvadó ha recordat que cal resoldre els pressupostos, com marca la llei. L’executiu entoma la petició de convocar l’òrgan de govern del Fons Nuclear imminentment.salva
La reunió amb el delegat del Govern a l’Ebre es va demanar per part del PSC perquè temen que l’adaptació del reglament a la normativa pugui “dilatar” la seva implementació. Per al diputat socialista, Joaquim Paladella, “és important que arribin els recursos com més aviat millor”, un calendari que el seu grup parlamentari ha demanat que concreti el conseller d’Empresa. El parlamentari i alcalde de Batea (Terra Alta) ha sortit satisfet de la trobada amb Albert Salvadó i ha assegurat que “comparteixen” amb el Govern la voluntat d’accelerar el desplegament del Fons de Transició Nuclear. “Des del Govern portem més pressa que ningú, i ho vam demostrar en la configuració del reglament perquè els Fons de Transició Nuclear s’aprovessin tan aviat com sigui possible”, ha defensat el delegat ebrenc.
El que cal ara és acabar de tancar la llei amb les modificacions anunciades, per incloure les poblacions de les comarques de Lleida que també estan dins de la zona Penta II de la central nuclear d’Ascó, i adaptar el reglament a les modificacions que la llei suposa per a aquests Fons: l’augment dels recursos del 20% al 50%, i el radi d’impacte que creix fins als 30 quilòmetres de les plantes nuclears.
“Si s’han de tornar a fer modificacions a la llei que es facin aviat perquè perjudica la rapidesa amb la qual podem aplicar els Fons al territori”, ha reclamat Salvadó. Paladella ha dit que aquesta modificació es resoldrà de pressa i que els canvis en el reglament existent “són petits” i no es poden “allargar en el temps”. “No permetrem que es torni a dilatar i que, com fins ara, des que es va aprovar el 2020, no hagi arribat ni un euro”, ha afegit el diputat del PSC.
Més diners
Tant Paladella com Salvadó han apuntat que la recaptació de l’impost nuclear durant el 2022 va ser més alta del previst, fins a 155 milions d’euros respecte dels 120 milions recaptats l’any anterior. Això suposa que 77,5 milions d’euros s’han de destinar a la promoció econòmica de la zona del Penta I i, enguany, de manera excepcional, s’ha de repartir l’altra meitat entre els ajuntaments del Penta II de menys de 12.000 habitants.
Des del PSC defensen que ja es pot activar aquest repartiment, però des del Govern subratllen la disposició segona en la qual es vincula “l’afectació econòmica eventual” de la Llei 10/2022 sobre els pressupostos, amb l’entrada en vigor dels comptes de l’exercici pressupostari posterior a l’aprovació de la normativa, és a dir, els de 2023. El delegat Albert Salvadó ha aprofitat per demanar que es permeti aprovar uns nous pressupostos, ja que serà “més fàcil i directe” fer arribar els diners.
Tot i això, a partir del 2024, al Penta II, els recursos del Fons Nuclear també es repartiran amb els mateixos criteris de reindustrialització, transició energètica, àmbit agroalimentari, turisme, tecnologies i sector públic que al Penta I – municipis en un radi de deu quilòmetres-. “Em consta que moltes empreses ja s’han posat a treballar i s’hi ha interessat de cara l’any que ve”, ha destacat el diputat socialista.