Dimecres, 22 de gener del 2025

El fons australià IFM Global Infrastructure presenta una oferta de 5.060 MEUR pel 22,69% de Naturgy

IFM oferirà 23 euros per acció, un 19,7% més respecte al valor dels títols de Naturgy al tancament de l'última sessió

|

El fons australià IFM Global Infrastructure ha presentat una oferta de 5.060 milions d’euros pel 22,69% de Naturgy. Segons ha informat la companyia energètica a través d’un comunicat remès aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’oferta d’IFM contempla el pagament de 23 euros per acció, un 19,7% més respecte al valor dels títols de Naturgy al tancament de l’última sessió de borsa, un 22,7% més respecte al preu mitjà per acció durant l’últim trimestre i un 28,9% més en comparació al preu mitjà de l’acció durant els últims sis mesos. En cas que la proposta tirés endavant –la condició és que almenys el 17% del capital social de Naturgy accepti l’oferta-, IFM optaria per un pagament en efectiu.

L’opa per part d’IFM Global Infrastructure es formula exclusivament al mercat espanyol i contempla l’adquisició d’un màxim de 220 milions d’accions de Naturgy (representen el 22,69% del capital social). En el comunicat remès a la CNMV, el fons australià considera que el preu de l’oferta és un preu “equitatiu”, i afegeix que justificarà el seu argument mitjançant un informe de valoració per part d’un expert independent. Alhora, IFM Global Infrastructure assegura que no té intenció d’excloure de cotització les accions de Naturgy.

L’oferta resta ara pendent de l’autorització prèvia per part del Consell de Ministres. En aquest sentit, IFM ja ha anunciat que presentarà “tan aviat com sigui possible” la sol·licitud d’autorització a la Direcció General de Comerç Internacional i Inversions del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme perquè l’operació sigui aprovada. Així, la CNMV no podrà autoritzar l’oferta fins que el govern espanyol doni el vistiplau a l’operació.

Dos dels principals accionistes de Naturgy ja s’ha compromès a no participar en l’oferta i a mantenir la seva participació dins la companyia energètica. Es tracta de Banca March –que a través de Rioja Acquisition controla un 20,72% de Naturgy- i del fons GIP, que controla el 20,64% dels títols.

IFM Investors –matriu d’IFM Global Infrastructure- és un dels majors fons d’inversió a escala global que acumula participacions en aeroports com el de Manchester, Brisbane o Perth, empreses com FCC Aqualia o Veolia i en terminals de ports com el de Gdansk (Polònia) o Mersin (Turquia). El grup acumula més de 25 anys d’experiència en el sector de les infraestructures i gestiona actius per un valor total de 148.000 milions de dòlars (121.750 MEUR).

Naturgy
Naturgy es pronunciarà sobre l’OPA del fons australià IFM Global quan l’oferta s’hagi formalitzat i sigui “legalment preceptiu”. De fet, en un fet rellevant a la CNMV, l’empresa ha dit que el seu consell d’administració valorarà l’oferta “quan ho consideri oportú”. Naturgy ha conegut les intencions del fons d’inversió a través del comunicat que s’ha publicat aquest matí a la CNMV. Mentrestant, Naturgy assegura que “continuarà operant els seus negocis en el millor interès dels seus accionistes, tenint en compte els condicionants derivats del procés d’oferta”. En aquest context, la companyia ha contractat els serveis de Citi i Freshfields.

Gobierno de l’Estat
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha recordat aquest dimarts que l’executiu tindrà l’última paraula a l’hora d’autoritzar l’oferta de compra del 22,7% de Naturgy per part del fons australià IFM Global Infrastructures. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la també ministra d’Hisenda ha subratllat que la voluntat del govern espanyol és “protegir” les empreses estratègiques de l’Estat i evitar que caiguin a mans “de grups estrangers o que proposin inversions no raonables”. No obstant això, Montero ha informat que el Ministeri d’Indústria no ha rebut cap sol·licitud per dur a terme l’operació i ha afegit que encara és aviat per fer valoracions. “Quan se’ns presenti la documentació ho podem avaluar” ha dit. Amb l’objectiu de vetllar per l’estabilitat de les empreses de l’Estat, el Consell de Ministres va aprovar un canvi legislatiu que autoritza al govern espanyol a donar llum verda o frenar ofertes que superen el 10% del capital social d’una companyia.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483