Dimecres, 22 de gener del 2025

El delta de l’Ebre es prepara per iniciar la campanya de l’arròs amb la meitat de dotació d’aigua de reg

Les comunitats de regants estudien fórmules per fer front a la retallada anunciada per la CHE davant la sequera

|

La sequera obligarà els pagesos del delta de l’Ebre a iniciar la campanya de l’arròs amb la meitat de dotació d’aigua de reg de la qual és habitual. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha traslladat formalment la decisió de la retallada a les comunitats de regants de l’Esquerra i la Dreta, que ja treballen per ajustar-se al nou escenari buscant fórmules per poder tirar endavant el conreu. De moment, la de l’Esquerra manté els plans per obrir l’aigua del canal el pròxim dia 28. Per la seva banda, la Comunitat de la Dreta, que preveia obrir l’aigua aquests dies, fixarà una nova data en funció de les mesures que s’estudien. “Amb la meitat de l’aigua, només arribaríem al mes de juny”, ha alertat el seu president, Manel Ferré.

La Junta de Govern de la Comunitat de Regants la Dreta de l’Ebre es reunirà aquest divendres al matí per analitzar la situació i buscar solucions al complex i insòlit escenari que planteja la decisió de la CHE.

La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre ja va fer aquest dimecres la Junta de Govern i han creat una comissió per gestionar la sequera. Aquest dijous al matí també s’han reunit amb les cooperatives, sindicats i arrossers i aquest dijous a la tarda ho faran amb els pescadors, aqüicultors i caçadors. Dimecres vinent faran una assemblea general per contar als comuners “una situació que és inèdita al delta de l’Ebre per al sector de l’arròs”, com ha remarcat el president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Javier Casanova.

Sense aigua a mitjan cicle de l’arròs
El que preocupa especialment de la retallada de la concessió és que no garanteix aigua “fins al final del cicle de la planta”. En el context de sequera més agreujat, els regants del Delta es quedarien amb els canals buits entre l’1 de juliol i l’1 d’agost perquè la concessió només està “garantida fins a la meitat del cicle de l’arròs”. Aquest és el problema”, ha subratllat el president de l’Esquerra. “És un drama agronòmic perquè la planta no creixerà, no espigarà i no farà el fruit”, ha afegit. En el pitjor dels escenaris es pot perdre tota la producció d’arròs del Delta. “Si deixa de baixar aigua al canal a principis de juliol, la planta està a la meitat de la producció, és una planta d’aigua i es morirà”, ha afegit Casanova.

Els arrossaires ja havien panificat la campanya amb possibles escenaris de retallades de les concessions d’aigua per la sequera, però en cap cas pensaven que la situació seria tan complicada. “No podíem imaginar que ens trobaríem amb aquest escenari”, ha lamentat el president dels Regants de l’Esquerra. La Comunitat manté l’obertura del canal principal el dia 28 d’abril i ha demanat a la CHE que els primers quatre dies, quan es fa “l’omplida” dels canals, la concessió es mantingui al 100% (sobre una vintena d’hectòmetres cúbics per segon).

Anunci amb retard
Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el responsable del sector arrossaire, Jordi Casanova, ha denunciat que s’anunciïn les restriccions “quan la majoria d’arrossaires tenen les explotacions a punt de sembrar”. “L’escenari es capgira” davant la “incertesa de com acabarà el cultiu” i donant per feta una davallada de la producció. Les cooperatives Càmara Arrossera del Montsià (a la dreta del riu) i Arrossaires del Delta de l’Ebre (a la banda esquerra) representen més del 60% del total d’arròs (més de 21.000 hectàrees) que es produeix a Catalunya. A la zona de l’Empordà (Girona), no se sembrarà cap del miler d’hectàrees que hi ha. L’any passat la producció ja va caure un 10,6% (122.252 tones) a causa de les temperatures extremes durant l’estiu.

“O aigua o caragol” i sembra en sec
Per afavorir l’estalvi d’aigua, els arrossaires preveuen incrementar el sistema de sembra en sec – sembrar abans d’inundar els camps- i “com a mesura de corresponsabilitat” avancen que implementaran aquesta tècnica a més de la meitat de la superfície arrossera.

Les solucions no seran idèntiques a banda i banda del riu Ebre perquè en el cas de l’hemidelta esquerre tenen el problema afegit de la plaga del caragol maçana. Des de la Comunitat de l’Esquerra han decidit “restringir proporcionalment” l’aigua disponible i demanar un bon ús als pagesos per estalviar-ne la màxima possible, però tampoc descarten bombar l’aigua dels desguassos, una pràctica que es va deixar de fer des de l’aparició del caragol maçana, que ha infestat tot l’hemidelta esquerre.

Aquests bivalves tenen tendència a concentrar-se en aquestes zones d’evacuació de l’aigua dels arrossars i bombejar, reaprofitar i reintroduir aquestes aigües al sistema de rec té un risc elevat. “Ho hem de fer tot i que perdrem deu anys de feina i de lluita. És aigua o caragol, no hi ha més”, ha lamentat Casanova. “És tota la feina tant de les administracions com dels regants, un treball pesadíssim de costos i adaptació que enguany perdrem, perdem tots els llençols que costen tant de guanyar altra vegada”, ha insistit.

La solidaritat del CAT
Casanova recorda que el repartiment de l’aigua té uns usos prioritaris i que les restriccions arriben primer als usos lúdics i al sector agrari abans que als cabals ambientals o als subministraments d’aigua de boca. Tot i això, es reuniran aviat amb el Consorci d’Aigües de Tarragona per mirar que “la baixada de concessió als regants també es tradueixi, en la mesura del possible, en un estalvi de l’aigua de boca que les dues comunitats cedeixen al Consorci”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483