El Consorci de la Zona Franca (CZB) i l’Ajuntament de Barcelona volen estimular la instal·lació de plaques solars als polígons i edificis de l’àrea industrial. Amb aquest objectiu, les dues parts han signat un conveni pel qual es comprometen individualment a fomentar la generació d’energia a les cobertes industrials. El Consorci calcula que hi ha prop de 2.000 milions de m2 de teulades d’edificis i naus on potencialment es podrien instal·lar plaques fotovoltaiques. Actualment només algun edifici en té. Segons el conveni, el CZB farà seguiment de les empreses que tenen la possibilitat de fer-ho, les assessorarà i inclourà una clàusula de generació fotovoltaica en els contractes d’arrendament de parcel·la que se signin al polígon.
De la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a posar a l’abast de les entitats del consorci suport tècnic per analitzar possibles cobertes o espais potencials per generar energia, facilitat possibles incentius econòmics i oferir un mapa d’actors per activar les relacions entre les empreses disposades a invertir i gestionar instal·lacions i potencials usuaris. El suport tècnic podrà incloure l’avaluació de models econòmics que posin en relació a propietari, generador, operador i inversor. A més, el consistori estudiarà la implementació de col·laboració econòmica pública.
El delegat del CZB, Pere Navarro, ha assenyalat que al polígon de la Zona Franca hi ha moltes superfícies que es poden aprofitar per generar energia. Per això, ha dit, volen estimular la ubicació de plaques fotovoltaiques a les teulades de les empreses perquè aquestes puguin aprofitar l’energia i crear comunitats. Per la seva banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que les administracions han de facilitar-ho i ajudar a resoldre “esculls administratius” per poder veure una “revolució a les teulades”. Badia ha dit que, per exemple, hi ha empreses amb potencial de generació però no un consum equivalent mentre que d’altres tenen necessitat de consumir energia però no tenen teulada per poder-la produir. Tant Navarro com Badia han destacat la importància de promoure energia sostenible en un context d’emergència climàtica i fins i tot en un moment que els preus de l’energia s’han disparat.
Bonificació de l’IBI
Una altra mesura encaminada també a promoure l’ús d’energia sostenible, anunciada recentment per l’Ajuntament, és l’aplicació d’una nova bonificació durant tres anys del 30% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als immobles d’ús industrial que instal·lin sistemes per a l’aprofitament de l’energia provinent del sol. Amb tot, el tràmit de les ordenances fiscals del 2022 encara està pendent d’aprovació definitiva.