El Consell Fiscal Europeu reclama a la Comissió Europea que reformi les regles fiscals abans de reactivar-les. Després que la pandèmia hagi aturat la revisió del Pacte d’Estabilitat i Creixement, l’organisme que assessora l’executiu europeu demana que la reforma passi per establir objectius de deute específics a cada estat assolits a través d’una normativa de despesa com a únic objectiu operacional.
En un informe que analitza la situació financera de la Unió, el Consell Fiscal Europeu reclama unes regles fiscals “transparents” amb uns objectius “realistes” un cop es reactivin les normes. A més, l’informe també reclama que el fons de recuperació sigui un primer pas cap a una capacitat fiscal permanent al bloc comunitari. “Un cop es desactivi la clàusula de salvaguarda, una diferenciació explícita de la velocitat d’ajustament cap a l’objectiu de deute donarà una millor i més creïble distribució dels esforços fiscals al llarg del temps”, apunta l’informe.
Davant el deute “històric” dels estats de la Unió Europea per la covid-19, el Consell Fiscal Europeu defensa que l’executiu comunitari ha de debatre ja les condicions sota les quals es reactivaran les regles fiscals, que es van suspendre el març per permetre als estats gastar més per fer front a la pandèmia. La suspensió ha de ser revisada per l’executiu europeu, però ara per ara s’aplicarà també el 2021.
L’estudi constata que la crisi provocada per la covid-19 ha demostrat tres mancances en la unió monetària. Segons l’organisme, cal que la Unió Europea es doti d’una “capacitat fiscal central real i permanent”, que hi hagi “incentius per mantenir o augmentar la despesa pública que genera creixement” i reformar el Pacte d’Estabilitat perquè tingui “una norma de reducció de deute específica per a cada país”.
D’altra banda, l’informe apunta que la majoria dels estats no van aprofitar els “bons temps” per millorar la seva situació financera, cosa que els ha perjudicat a l’hora d’absorbir el xoc causat per la pandèmia.
“El 2019 és el primer any en gairebé dues dècades sense cap estat de la Unió Europea en procediment per dèficit excessiu. Amb tot, el dèficit públic agregat s’ha incrementat lleugerament per primer cop des del 2011 per desviaments derivats de la despesa corrent”, indica l’informe.