El Consell Fiscal Europeu ha advertit a l’Estat que la sostenibilitat fiscal a mitjà i llarg termini en troba en una situació de risc “alt”. Segons l’informe anual publicat aquest dimecres per l’organisme, la crisi de la covid-19 ha reduït els riscos fiscals a curt termini, però ha incrementat notablement els temors més enllà dels horitzons immediats. En aquest sentit, l’entitat recomana a l’executiu que doni la importància necessària a preservar la sostenibilitat del deute a l’hora de dissenyar mesures de suport fiscal. Malgrat que la mateixa situació s’ha repetit en la gran majoria de països de la UE, Espanya és un dels països que presenta les pitjors perspectives a mitjà i llarg termini, juntament amb estats com Itàlia o Bèlgica.
Tot i que la situació no és ideal, el Consell Fiscal Europeu destaca que el dèficit públic al conjunt de la Unió Europea i de l’eurozona s’hagi reduït “considerablement” el 2021. A la zona euro, el dèficit públic va tancar l’any representant el 5,1% del PIB, mentre que a la UE va equivaldre al 4,7%, dos punts percentuals menys respecte a l’exercici anterior.
En paral·lel, celebra que el deute públic torni a situar-se per sota les xifres rècord registrades el 2020. Segons apunta l’informe, el deute a l’eurozona va ser del 97% del PIB, mentre que a la UE va ser del 90%, també dos punts menys en termes interanuals. Pel que fa al PIB, l’organisme veu amb bons ulls la recuperació de l’economia l’any 2021, tot i que destaca que aquesta va ser desigual. Si bé durant el darrer exercici alguns països ja van recuperar els nivells de PIB previs a l’esclat de la pandèmia, l’informe també posa de manifest que alguns encara es troben per sota.
Calviño sosté que els indicadors econòmics “no apunten” a una recessió tècnica a l’estat espanyol
La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha afirmat que els indicadors econòmics “no apunten” a una recessió tècnica a l’estat espanyol. Calviño ha respost així al fet que l’Airef no descarti aquest escenari al darrer trimestre de 2022 i al primer de 2023. “Tots els organismes preveuen que Espanya creixerà l’any que ve. Tots. Les previsions diuen que serà el que més creixi de les grans economies d’Europa i els inversors internacionals tenen una gran confiança en Espanya”, ha afirmat aquest dimecres al matí en una entrevista a Telecinco. Calviño també ha defensat el quadre macroeconòmic que acompanya els pressupostos generals de l’Estat de l’any vinent.
Calviño ha argumentat que les previsions del govern espanyol estan fets des de la “prudència” per la situació de “gran incertesa”. “No sabem quines mesures haurem de prendre”, ha dit la vicepresidenta primera, que ha dit que els comptes públics estan pensats per “tenir marge de maniobra l’any que ve”. La vicepresidenta primera ha remarcat que l’executiu espanyol està “utilitzant amb racionalitat els diners públics per alleugerir la situació” i que les mesures adoptades “van en la bona direcció”. Calviño ha subratllat que, a més, el govern espanyol està “complint amb els objectius de reducció de dèficit i deute”.