El Banc Sabadell ha xifrat en 170 milions d’euros l’impacte que tindrà el nou impost a la banca als seus resultats. Segons ha destacat aquest dijous el conseller delegat de l’entitat, César González-Bueno, no es repercutirà aquesta taxa als clients. Malgrat tot, ha afirmat que el sector bancari sent una certa confusió perquè hi ha normatives variades en aquest camp i la càrrega fiscal és “altíssima i desproporcionada”. “Hi ha dues normes contradictòries. Una que diu que no ho podem repercutir i una altra que deia que era una infracció greu no fer-ho”, ha afirmat. D’altra banda, ha assenyalat que la direcció del banc encara ha de decidir si opta per recórrer l’impost anunciat pel govern espanyol l’any passat.
“La càrrega fiscal que té la banca és altíssima i desproporcionada. Aquest any encara no he fet el càlcul, però l’any passat amb 550 milions de beneficis nets (teníem) una càrrega fiscal entre taxes i impostos de més de 800 milions. Això no passa en cap sector”, ha lamentat González-Bueno en declaracions a la premsa des de la seu del banc a Sant Cugat del Vallès. “No es justifica”, ha resumit abans d’advertir que el sector financer té una rendibilitat més baixa que altres branques de l’economia excloses de l’impost especial.
El nou impost a la banca, amb el que l’Estat confia uns 3.000 milions en dos anys, ha centrat bona part de les preguntes en la presentació dels resultats del Sabadell el 2022, etapa en el que l’entitat en què ha incrementat els seus beneficis un 61,9%. En aquest sentit, el conseller delegat ha recordat que es pot mirar l’evolució dels beneficis i considerar que perquè creixen molt son “excessius” o mirar el seu “valor absolut”. A parer seu, el sector està “progressant” ara després d’anys amb mals marges i pocs beneficis. Així, ha recordat que el 2020 l’entitat va guanyar dos milions d’euros.
Preguntat per les previsions que fa el banc del context econòmic, des del Sabadell dibuixen un panorama de cert optimisme que contrasta amb els mals auguris que hi havia abans de l’estiu. “Les perspectives de tots han anat millorant a mesura que passava el temps”, ha reconegut el directiu. En aquest sentit, ha afirmat que els sectors econòmics es preparaven per un setembre “catastròfic” que finalment “no ha arribat”.
“Totes les prediccions estan clarament millorant”, ha vaticinat. Així, ha destacat que el context general ha passat de la “profunda preocupació” a un escenari més positiu. Així mateix, ha afirmat que aquesta visió és compartida per tots els agents econòmics i s’ha reflectit també els resultats del banc. “Les circumstàncies estan millorant”, ha dit abans de ressaltar que el banc mira el 2023 amb optimisme.
De cara als productes que promourà el banc en l’actual context de pujada dels interessos, la direcció del banc ha avançat una aposta pels dipòsits garantits. “El dipòsit a termini fix té inconvenient que no pots accedir als teus diners en un moment de dificultat, i per tant no és el més favorable”, ha reconegut. Sobre els objectius del 2023, la cúpula de l’entitat anticipa una reducció de les comissions i un fort increment del marge d’interessos, un dels elements que ha impulsat precisaments els resultats d’un 2022 que l’entitat tanca amb satisfacció.
Pel que fa a les hipoteques, el banc ha tancat 2022 amb un creixement al quart trimestre de 10% en termes anuals i del 2% en trimestrals. Així, la producció de préstecs per a comprar habitatges els darrers mesos de l’any passat va sumar 1.508 milions d’euros., que contrasten amb els 1.369 del mateix període de 2021. Al conjunt de l’any, la nova producció d’hipoteques va sumar 5.742 milions, dos-cents més que el 2021. Aquest increment és major en els préstecs al consum, que sumen 1.683 milions.