Des de la seva privilegiada talaia on no corre cap risc econòmic, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha situat el posicionament del Banc en que les empreses i els treballadors de l’Estat han d’assumir un “pacte de rendes” per repartir els costos derivats de la guerra d’Ucraïna. “Tots els agents implicats ha d’assumir una pèrdua”, ha apuntat aquest dimarts Hernández de Cos, en un acte organitzat per l’agència Hill&Knowlton. Durant la seva intervenció, el dirigent ha indicat que “ni tots els treballadors podran mantenir el seu poder adquisitiu a curt termini ni les empreses seran capaces de mantenir els seus marges”, destacant que l’evolució de la inflació ja està tenint conseqüències sobre el poder de compra dels assalariats.
En el seu discurs, Hernández de Cos ha recordat que un assoliment de costos únicament per part de les empreses provocaria un gran nombre de tancaments i una pèrdua “significativa” de competitivitat, el que suposaria una menor creació d’ocupació i benestar. Per altra banda, que els costos derivats de la guerra d’Ucraïna repercutissin només en els treballadors implicaria “un fort retrocés de la demanda” que també acabarien patint les empreses.
A banda d’aquesta recomanació, el governador del Banc d’Espanya també defensa que empreses i treballadors apostin per la negociació col·lectiva i que els nous increments salarials no vagin automàticament lligats a la inflació actual. “Un increment generalitzat elevaria significativament el risc que es materialitzés una espiral d’increments entre salaris i preus”, ha assenyalat.
Finalment, Hernández de Cos ha apostat pel fet que les directrius sobre l’evolució salarial vagin acompanyades de compromisos explícits de moderació dels marges empresarials. “Només d’aquesta forma es pot assegurar que la moderació salarial es trasllada de manera efectiva a la competitivitat empresarial, mentre que al mateix temps es limita la translació de l’increment dels costos energètics a la resta de béns i serveis de l’economia”.