La banca té capital per cobrir un augment de la taxa de morositat a conseqüència del coronavirus, segons ‘l’Informe d’Estabilitat Financera’ del Banc d’Espanya. El desembre de 2019, les entitats bancàries acumulaven un volum de capital de 194.500 milions d’euros. D’aquests, una part es pot alliberar i utilitzar per absorbir les “pèrdues inesperades associades”. Segons els càlculs de l’entitat, aquests fons serien “suficients” per cobrir un increment de la taxa de morositat de prop de 8,2 punts percentuals, una xifra que encara podria ser superior si es tenen en compte els programes d’avals públics i les moratòries.
La ràtio de morositat ja es trobava per sobre els nivells previs a la crisi i experimentarà un repunt per la crisi del coronavirus. El Banc d’Espanya considera també que la situació derivada de l’emergència sanitària revertirà “previsiblement” la tendència a la baixa del saldo d’actius morosos i préstecs refinançats detectada en els últims anys. Així, es preveu un augment de les ràtios de morositat i refinançaments, si bé les mesures de suport econòmic i en matèria comptable “moderaran” l’efecte.
“Les entitats financeres compten amb uns nivells de capital significativament superiors als requisits mínims reguladors, que es poden fer servir per absorbir pèrdues inesperades”, ha afegit el Banc d’Espanya a l’informe.
La crisi del coronavirus ha provocat un augment de la incertesa que, al mateix temps, ha comportat un deteriorament “molt acusat” de la confiança i una caiguda dels preus dels actius, especialment d’aquells considerats de major risc. A més, la pandèmia ha augmentat el risc de crèdit de les exposicions davant les empreses, a conseqüència d’una caiguda dels ingressos de les companyies, que redueix la capacitat de tornar els deutes assumits.
Així mateix, també s’ha elevat el risc de crèdit de les exposicions davant les llars per l’augment de l’atur provocat per la reducció de l’activitat. La incertesa s’ha traduït també en una volatilitat dels preus dels actius negociats en els mercats financers, així com un notable increment de les primes de risc.
Davant aquesta situació, el Banc d’Espanya ha demanat una resposta “contundent, ràpida i coordinada” a les autoritats per mitigar els efectes de la crisi i evitar que durin en el temps. L’entitat ha advertit que les conseqüències d’escenaris econòmics adversos poden deteriorar la solvència agregada “de manera significativa”.