Dimecres, 22 de gener del 2025

El 80% dels comerços de Barcelona han obert en fase 0,5: “No tenim cap expectativa però venim amb moltes ganes”

Els botiguers es debaten entre la incertesa i la il·lusió en el primer dia d'obertura sense cita prèvia

|

Prop del 80% dels comerços dels eixos comercials de Barcelona han aixecat la persiana en el primer dia de fase 0,5, segons dades de Barcelona Comerç. Molts comerciants encaren la setmana amb una mescla d’incertesa i il·lusió i esperen aprofitar el permís d’obrir sense cita prèvia. És el cas de la Catarina Barroso, de la botiga de roba 8PM, situada al barri de Gràcia, que es pregunta com reaccionaran els seus clients: “Com que aquesta és una fase intermèdia no sabem si els nostres clients començaran a venir aquesta setmana o si esperaran una mica”. D’altres com la Magda Llorach, propietària de Vero Moda, assegura que no pot fer “cap previsió” de què vendran aquesta setmana. “No tenim cap expectativa però venim amb moltes ganes”, explica.

En territoris com Poble Nou, Poble Sec, Cor d’Horta o Nou Barris, el percentatge de botigues que ha obert s’ha situat al voltant del 90% i ha arribat a gairebé la totalitat de comerços oberts a eixos com Maragall. En canvi a altres com Creu Coberta o Nou Eixample, l’activitat s’ha situat al voltant del 30 i el 50%.

L’afluència de compradors en tots els casos durant el matí ha sigut discreta i les associacions de comerciants esperen que aquesta tarda sigui més animada.

Tots els establiments que no oferien béns essencials s’estan adaptant a la nova manera de vendre i als nous hàbits que està provocant la pandèmia de la covid-19. Per exemple, botigues que ofereixen material per a fer manualitats es troben amb una demanda renovada de persones que aprofiten el confinament per a dibuixar, pintar o fer qualsevol treball manual. Clients com el Jordi s’han acostat a la botiga Arts Hilgard per a renovar les seves existències d’aquarel·les. “Com que estic a casa confinat em dedico a pintar”, diu aquest dissenyador gràfic gracienc a l’ACN.

D’altres, com la Concepció aprofiten que ja no s’ha de demanar cita prèvia per anar a comprar un model de roba estiuenc. Aquesta lleidatana que ha hagut de passar el confinament a Gràcia explica que aquesta és la primera compra que no és de primera necessitat que fa des que va començar la crisi sanitària. Ha triat un dels dos establiments que dirigeix la Magda Llorach, que assegura que en les primeres hores de fase 0,5 “no es pot queixar” perquè ja ha obert el calaix amb dues vendes. De cara a com anirà la setmana, l’encara amb “molta il·lusió” però diu que no pot fer cap previsió perquè la situació és “molt incerta”.

Els comerciants com la Magda s’han d’acostumar a la nova manera de tractar el material que venen. Per exemple, cada vegada que algú es provi una peça de roba però no se la quedi el producte haurà d’estar “en quarantena”, és a dir, 48 hores sense tocar-se i els provadors han de quedar nets amb un producte viricida i una dissolució de lleixiu i aigua. Tot plegat, perquè “tothom estigui tranquil i vingui com sempre a provar-se la roba”, diu.

Districtes i eixos comercials
Segons dades facilitades per l’Ajuntament de Barcelona, els percentatges entre districtes varien des del 70% de Ciutat Vella, Eixample o Sarrià, que són també els districtes amb més comerç, fins al 90% d’Horta-Guinardó. Entremig se situen Les Corts i Gràcia, amb un 75%, i Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, amb un 80%.

“Aquest sector és cabdal per a l’economia i per a la cohesió social de Barcelona i ara cal que la ciutadania en sigui conscient i doni suport al sector”, ha afirmat la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Hisenda i Règim Intern, Montserrat Ballarín.

D’entre els comerços que no han obert, molts han mostrat la voluntat d’obrir al llarg d’aquesta setmana, segons han constatat els serveis municipals de comerç de cada districte. La majoria han estat bars i restaurants que han preferit esperar a l’arribada a la fase 1 en lloc d’obrir per fer servei per emportar o per fer repartiment.

Alguns dels eixos comercials que han vist revitalitzada amb més força la seva oferta comercial són els de Poble Sec-Paral·lel, Poble Nou, Sarrià, Maragall, Sant Martí i Sant Andreu, on es concentren els majors percentatges de comerços que han obert avui per primer cop des de la declaració de l’estat d’alarma.

És el cas de la Catarina Barroso, una portuguesa que fa tres anys que regenta una botiga de roba feta per dissenyadors locals al barri de Gràcia de Barcelona.

Quan va provar de posar en marxa la venda per cita prèvia es va trobar que la seva clientela no responia i preferia esperar a la fase 1 per comprar. En aquesta primera setmana d’obertura al públic es pregunten si tindran més sort. “No sabem com reaccionarà la gent”, admet a l’ACN.

Per assegurar-se que compleixen amb tots els requisits de seguretat i higiene tancaran cada migdia per desinfectar i netejar la botiga i, per mirar d’omplir més la caixa, faran horaris flexibles depenen de quan vegin que el barri està més animat. “No és una obertura normal. Ens anirem adaptant sobre la marxa”, explica.

Pel que fa a les accions comercials, han estat molt pocs els comerços que han anunciat rebaixes als seus establiments, però sí que a sectors concrets com els de la moda, el calçat, parament de la llar, sovintegen les promocions, apunten des de Barcelona Comerç. En el cas de comerços de cadenes a alguns eixos comercials, no han obert encara avui.

Les imatges dels comerços amb la persiana aixecada contrasten amb les de les terrasses tancades amb les taules i cadires amuntegades i encadenades que es podien veure als principals eixos comercials de Barcelona, com la Rambla Catalunya. Patronals com Pimec o associacions com el Gremi de Restauració de Barcelona ja han demanat que la fase 0,5 inclogui també l’obertura de bars i terrasses.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483