Prop de 3.900 habitatges d’ús turístic de la ciutat de Barcelona han deixat de prestar serveis al turisme de curta durada i s’han “reconvertit” al lloguer residencial. En total, es tracta del 40,6% dels 9.600 pisos turístics de la ciutat, segons un estudi elaborat per l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) sobre l’impacte de la crisi sanitària en el sector. En aquest context, la patronal augura una disminució dels preus de lloguer a nivells similars als de la crisi de 2008, amb descensos al voltant del 17%. L’associació afirma que el “repte” del sector implica incorporar els locals comercials en planta baixa desocupats i les oficines que quedaran buides, al parc d’habitatge de la ciutat.
“La lluita per la sostenibilitat, el treball remot i els riscos sanitaris a les grans ciutats invertiran, a mitjà termini, la tendència de concentració de població a les ciutats, traslladant la pressió sobre els preus a la perifèria”, ha explicat el president d’APARTUR, Enrique Alcántara.
El sector confia que els habitatges d’ús turístic seran els preferits pels viatgers perquè “garanteixen millor” el distanciament social. Un dels objectius de la patronal és mantenir els 5.000 llocs de treball directes a través dels apartaments que continuïn operatius, un total de 5.700 habitatges. Així mateix, APARTUR ha reclamat donar resposta a la demanda des de l’oferta “reglada” i evitar la proliferació d’allotjaments il·legals.