Sorpresa en confeccionar aquesta notícia d’urgència sobre el preu de la llum en el primer dia amb el topall del gas. A la majoria de fonts es posa com a titular que “El preu de la llum baixa fins als 165,59 euros/MWh mercès al topall del gas”, però TV3, i el portal de notícies 3/24, en una extensa i ben documentada informació, afirmen el contrari i titulen: “El topall del gas es queda curt i la llum serà 10 euros més cara demà”. La informació de la cadena catalana segueix:
La primera subhasta del preu de la llum amb el topall del gas en vigor no compleix, de moment, les expectatives del govern espanyol. El mercat elèctric ha fixat un preu per demà de 165 euros per megawatt per hora, però un cop compensat el cost real del gas, a la pràctica, el preu arribarà als 224 euros. Això són deu euros més que avui. Per què? Una de les raons és que estem entrant en plena onada de calor, s’espera més demanda d’electricitat, i els preus van amunt. Ara bé, segurament, sense el topall que ha entrat en vigor avui, encara haurien pujat més. Una manera de visualitzar l’efecte és comparar-lo amb altres països. França paga avui la llum pràcticament al mateix preu que Espanya o Portugal, 211,44 euros MWh. Demà, en canvi, com que no apliquen cap topall al gas, això s’ha capgirat i la pagaran a 233 euros, una mica més cara que aquí.
Per què la primera subhasta amb el topall del gas no ha aconseguit reduir el preu de la llum?
El que busca el gobierno amb el topall del gas és que l’energia que produeixen les centrals de cicle combinat s’abarateixi. Si el preu del gas que necessiten per funcionar es limita als 40 euros MWh, la seva energia per força ha de ser més barata. Però per què no ha funcionat el primer dia? El preu mitjà de demà serà de 165 euros MWh, un 23% menys que avui. Ara bé, a aquest preu cal sumar-li la compensació per la diferència de preu entre el gas topat i el real. Tenint en compte això el preu final per demà és –com dèiem– superior al d’avui, 224 euros MWh.
Josep Graell, cofundador de la consultora energètica Grupo Trébol Energía, assegura que s’esperaven una baixada de preu més important. “Ens esperàvem un ordre de 115, 120 i ha arribat a 165, i això vol dir que es menja una part de l’estalvi que havia previst el govern”, afirma. Segons alguns experts, part de l’explicació és que demà hi haurà menys vent del que és habitual i serà necessari tirar molt més de l’energia de les centrals de cicle combinat; per tant, caldrà cremar molt gas i, en conseqüència, pagar una elevada compensació per la diferència de preu del gas.
Per què el preu del gas afecta el de la llum?
Aquesta compensació variarà cada dia en funció de quanta energia produïda amb gas entri al sistema. Però en tot cas, per entendre l’efecte que pot tenir el topall del gas en el preu final de l’electricitat cal saber com funciona el mercat elèctric.
Som en un mercat marginalista, una paraula que hem sentit molt els darrers mesos. Això què vol dir? Agafem, per exemple, la subhasta per dilluns. A les 12 hi havia una demanda de 37.600 MWh. Demanda que es va cobrir amb nuclear i amb renovables –sobretot solar, ja que era migdia-. Però no va ser suficient, i van haver d’entrar en funcionament les centrals de cicle combinat. Són les que produeixen l’electricitat més cara i la més contaminant, perquè necessiten cremar gas.
I precisament l’última tecnologia a entrar –les centrals de cicle combinat– és la que marca el preu que rebrà la resta. És a dir, encara que nuclear o eòlica haguessin ofertat la seva energia a un preu menor, rebran el mateix preu que marquen les centrals de cicle combinat. I això, ara que el gas està disparat, és el que explica que, malgrat tenir cada cop més energia renovable, no ho haguem notat al rebut.
Fem la comparativa amb la notícia d’agència
Vostès mateixos. La majoria de mitjans recullen la versió oficial i immediata sense entrar en les consideracions del detallat treball de TV3 i ho resolen de manera triomfalista: “El preu de la llum ha baixat fins als 165,59 euros/MWh en el primer dia amb el topall del gas”, segons les dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE). Es tracta d’un descens del 22,6% respecte del preu d’aquest dimarts. Aquest preu serà el que s’aplicarà en la factura d’aquest dimecres 15 de juny. La franja horària més cara serà entre les 12 de la nit i la una de la matinada, amb un import de 194 euros/MWh, mentre que la franja més barata serà de 15 a 16 hores amb 144,17 euros/MWh. Aquest dimarts ha estat el primer dia que la subhasta diària s’ha fet amb “l’excepció ibèrica” en vigor, que permet limitar el preu majorista del gas amb l’objectiu de reduir el preu de l’electricitat que paguen els consumidors.
El govern espanyol calcula que amb el topall en el preu del gas el rebut de la llum s’abaixarà entre un 15% i un 20% per als consumidors que tenen contractada la tarifa regulada, que a l’Estat són aproximadament el 40% de les famílies. De fet, en el primer dia amb el topall el preu mitjà per MWh ha passat dels 214 als 144 euros.
El Congrés dels Diputats va convalidar el passat el dijous el decret de creació de “l’excepció ibèrica”, un cop obtingut l’aval de la Comissió Europea. Brussel·les va informar que el límit del preu se situarà en una mitjana de 48,8 euros per MWh fins al maig del 2023, data fins a la qual estarà vigent la mesura. Durant els sis primers mesos d’aplicació, el límit del preu del gas serà de 40 euros per MWh. A partir del setè mes –desembre de 2022- el límit s’incrementarà mensualment en cinc euros, fent que arribi als 70 euros per MWh el maig del 2023.
El govern espanyol i la Comissió Europea defensen la mesura
La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va afirmar que es tracta d’un mecanisme “essencial” per plantar cara als efectes de la guerra a Ucraïna, perquè la situació era “insostenible” amb els preus de l’electricitat registrant màxims històrics. Per la seva banda, la vicepresidenta executiva de la comissió Europea, Margrethe Vestager, va assegurar que la mesura alleugerirà la càrrega financera de les famílies i “preservarà la integritat del mercat únic”.