Dimarts, 05 de novembre del 2024

Díaz aposta per un impost extraordinari a les elèctriques per rebaixar els preus de l’energia

L'Estat demanarà a la UE recuperar el topall de 180 euros per MWh, i si no rep l'aval "ho farà pel seu compte"

|

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha apostat aquest dijous per la creació d’un impost extraordinari a les empreses elèctriques per obtenir ingressos que permetin compensar els consumidors que afronten un increment del preu de l’energia. La vicepresidenta ha recordat que les grans empreses energètiques van obtenir beneficis extraordinaris de milions d’euros l’any passat. Ha posat en dubte que la resposta de l’executiu a l’increment de preus sigui una rebaixa generalitzada dels impostos perquè això, ha recordat, deixaria sense ingressos l’executiu per finançar els serveis públics.

En una entrevista a RNE, Díaz ha recordat que aquesta guerra és de “llarg recorregut” i “és probable que l’impacte sigui significatiu” sobre l’economia espanyola. Malgrat que ha apuntat que encara no hi ha dades sobre l’afectació al mercat laboral, “ja estem observant com hi ha sectors on no hi ha subministrament i l’impacte dels preus de l’energia” per al funcionament de la indústria.

“S’estan paralitzant sectors perquè els preus són impossibles, i cal actuar per la rebaixa immediata dels preus de l’energia”, ha dit. “Estem en un escenari excepcional” perquè “això no és la crisi de la pandèmia”, ha admès, i “la preocupació és màxima”. “Anem a un escenari d’unes conseqüències econòmiques i socials profundes” i “l’escenari és nou”.

Amb tot ha rebutjat la recepta del PP, que és una rebaixa generalitzada dels impostos, perquè “en un context de guerra i de crisi econòmica” deixaria el sistema sense ingressos per finançar “els serveis públics que més necessitem” i els ha eeclamat PP que posi la mirada en els beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques que cotitzen a la borsa, que l’any passat van obtenir beneficis de milions d’euros que ara cal “redistribuir”. “Aquestes grans empreses cotitzades a borsa amb aquests beneficis han de contribuir a aquesta crisi”, ha dit. “Ha arribat el moment d’incorporar un impost extraordinari a les elèctriques per compensar l’increment de preus per a les petites empreses i les famílies”.

Per aquest motiu ha apostat perquè el decret que el Consell de Ministres aprovarà el 29 de març prosperi després al Congrés amb els vots de les formacions que conformen el bloc de la investidura.

En paral·lel, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha apuntat aquest dijous que l’Estat plantejarà al Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març recuperar el topall màxim del preu de l’electricitat de 180 euros per MWh al mercat majorista, fet que suposaria una rebaixa molt significativa del preu que paguen els consumidors. En tot cas, la ministra ja ha avançat que si la proposta de l’Estat no rep l’aval del Consell Europeu és la seva “obligació” fer-ho igualment perquè “ha passat massa temps i es va massa lent”. “Si fa dos anys 180 euros ens semblava una bogeria que mai arribaria i avui està àmpliament superada, és poc discutible que ha de ser el topall màxim que podem acceptar al nostre mercat”, ha dit en una entrevista a Onda Cero.

Ribera ha fet referència a aquesta via com una de les possibilitats per aconseguir reduir el preu de l’energia que paguen els consumidors la indústria. Ha assegurat que el seu executiu està fent un “anàlisi jurídic” del tractat de la UE sobre el mercat elèctric que inclou “una clàusula de sortida per emergència energètica”. “Creiem que igual que va passar amb la regla de despesa –que va quedar suspesa per la pandèmia per acord unànime dels caps d’Estat i de govern- hi ha una possibilitat que el Consell Europeu faci quelcom semblant respecte a les regles del mercat interior de l’electricitat”.

L’executiu espanyol preveu plantejar la mesura al Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març, previ al Consell de Ministres del 29 de març on aprovarà el reial decret que recollirà totes les actuacions. L’Estat coordina aquesta proposta amb Portugal. El ministre d’Acció Climàtica de Portugao, Joao Matos Fernandes, va apuntar dimarts al parlament portuguès que està negociant amb Europa de la mà de l’Estat.

Ribera ha recordat que des que es va construir el mercat del preu de l’electricitat a Europa als anys 90 el preu mitjà del MWh d’electricitat ha estat entre 50 i 55 euros. “Però des d’abans de l’estiu hem vist com aquests rècords s’han anat superant dia a dia, i és normal que 180 euros el MWh ens semblés una barbaritat”.

Segons la ministra, els preus actuals “no són normals” i estan generant “una distorsió molt important al conjunt de l’economia que no han de suportar ni les llars ni la indústria” i, per tant, segons la ministra, cal “mesures que encara que siguin temporals” permetin reduir una escalada de preus que no es justifica per la demanda ni l’oferta, ni les tecnologies ni els costos del gas.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483