Dimarts, 05 de novembre del 2024

Un dels negociadors titlla d'”oportunitat perduda” la proposta de finançament autonòmic

|

Redacció

Una nova oportunitat perduda per donar encaix a Catalunya dins de l’estat espanyol. Així veu la nova proposta de finançament autonòmic l’economista Guillem López Casasnovas, un dels  negociadors de la comissió d’experts encarregada de realitzar una nova proposta sobre el finançament autonòmic durant els últims mesos, que van presentar les seves conclusions la setmana passada.

En un article publicat avui a El Periódico de Catalunya, López Casasnovas critica que s’hagi rebutjat a equiparar el sistema de finançament de les comunitats forals (Navarra i País Basc) a la resta de regions, actualment “desencaixades” del sistema, i a donar una solució a aquells territoris que pretenen “desencaixar-se” (“Catalunya i vés a saber quina comunitat més en el futur”, adverteix l’expert en fiscalitat).

Entre altres propostes, el negociador elegit pel govern balear va reclamar amb el seu vot particular un nou sistema de finançament autonòmic “obert a les dues vies”, és a dir, a que les comunitats puguin elegir si segueixen un model de necessitat fiscal, on l’Estat transfereix els diners necessaris per finançar els serveis públics, o un de recaptació fiscal propi, que garanteix “més autonomia”. López Casanovas insisteix que aquesta asimetria ja estava prevista en l’artilce 151 de la Constitució i en “altres disposicions addicionals”.

“Es clou una oportunitat de fer convergir les dues nacions clarament incloses a l’Estat espanyol com són la catalana i la basca”, relata l’expert.

IVA col·legiat

Per contra, la proposta final dels experts inclou, entre altres suggerències, la introducció d’un IVA col·legiat, que permeti a les comunitats autònomes proposar el nivell del tribut, i una simplificació dels fons de repartiment per finançar els serveis públics autonòmics. Es difícil saber si la proposta, que ha de ser finalment adoptada pel Consell de Política Fiscal i posteriorment aprovada pel Congrés de Diputats, obtindrà finalment llum verda.

El propi López Casasnovas expressava dubtes sobre la viabilitat del projecte fa mesos, a causa de la complicada situació política i la complexitat de consensuar un model amb una trentena d’experts de comunitats diferents. El govern català independentista no va enviar cap representant a les reunions dels últims mesos.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483