El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat aquest divendres que els nous rebrots de coronavirus i l’aparició de noves variants tindran un efecte “més limitat” en l’economia que al 2020 gràcies a la vacuna. En la seva intervenció a les jornades econòmiques de s’Agaró, i coincidint amb una jornada de fortes pèrdues en els mercats, De Guindos ha dit que és “relativament optimista” sobre la sortida de la crisi. Amb tot, el vicepresident del BCE ha admès que hi ha “un nivell elevadíssim d’incertesa” a l’hora de fer previsions macroeconòmiques, especialment pel que fa la inflació. De Guindos ha dit que les noves variants i, sobretot, els “colls d’ampolla” en la indústria, poden afectar les economies però “no serà en absolut equiparable amb el que m’ha va passar fa any i mig”.
El vicepresident del BCE ha fet aquestes declaracions durant una taula de debat on també han participat Anna Balletbò, presidenta del FIOP, Josep Lluis Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Jordi Juan, director de ‘La Vanguardia’ i ha defensat durant el debat que la recuperació econòmica a l’Eurozona “és una realitat”, tot i que en el quart trimestre “ha perdut una mica de dinamisme”.
Els motius que, segons De Guindos, provoquen aquesta desacceleració són els colls d’ampolla, els problemes de subministraments i logístics, els costos de l’energia; i l’acceleració de la inflació, que ja és al 4%. Però segons ell, tots aquests factors “per definició són transitoris”. El problema, ha admès, és que les restriccions en l’oferta durin més del previst i que això desboqui la inflació: “Ara és especialment complicat intentar avançar què passarà en el futur”, ha dit el vicepresident del BCE.
En tot cas, De Guindos ha reiterat el que ja va avançar recentment: que l’economia de l’Eurozona té certs “riscos” a mig termini derivats, entre d’altres, de l’augment del preu de l’habitatge. El vicepresident del BCE ha dit que Frankfurt “continuarà amb el suport” actual, i ha destacat la diferència d’actitud entre aquesta crisi –que ha descrit com un “meteorit”, i la del 2018. També ha dit que els estímuls s’aniran retirant, però perquè està “convençut” que se superarà la pandèmia i les mesures de política monetària que caldran ja no seran “d’emergència, sinó ajustades a una situació de normalitat”.
Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, ha dit que si bé hi ha recuperació econòmica, aquesta “no és completa”. “Els polítics han d’anar amb compte i ser prudents, no fer coses que puguin perjudicar el motor de l’economia, les empreses”, ha afirmat. Bonet, que ha parlat de la reforma laboral o de les pensions, ha dit que “no és el moment” de “trencar els veritables escuts socials”, que considera que són les empreses. El president de la Cambra també s’ha referit a la necessitat d’implicar les pimes en els fons europeus, i ha dit que la institució està al servei de qui calgui per ajudar a fer arribar aquests diners al teixit empresarial.