El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat d’una “possible onada d’insolvències” arran de la crisi del coronavirus. En una conferència organitzada pel IESE, de Guindos ha assegurat que les mesures de suport a les empreses implementades pels diferents governs europeus han evitat un increment de les insolvències i han limitat l’impacte negatiu en els bancs. Per aquest motiu, ha demanat retirar les ajudes de manera “gradual i equilibrada” i ha advertit de la necessitat de fer front a la “crisi de solvència” de les empreses. El vicepresident del BCE també ha avisat dels riscos de la baixa rendibilitat dels bancs europeus, com problemes per aixecar capital o la realització de provisions per sota el necessari.
En matèria d’insolvències, De Guindos ha assegurat que aquesta situació s’ha evitat per part dels diferents governs europeus amb unes condicions de política monetària i política fiscal “molt favorables” per a les empreses. De fet, ha reconegut que Espanya ha fet un “sincer” esforç en estímuls fiscals, amb un increment del dèficit públic del 3% a l’11%.
Fins ara, aquestes mesures han “impedit” un increment de les insolvències i el vicepresident del BCE ha advertit que la retirada d’aquestes ajudes serà un factor “clau”. “Ens podem enfrontar a una escissió que pot provocar un augment de les insolvències i un increment de la morositat que podria empitjorar la solvència dels bancs europeus i afectar la seva activitat creditícia”, ha alertat. Per aquest motiu, l’exministre d’Economia, Indústria i Competitivitat ha demanat retirar les ajudes de manera “equilibrada i gradual”. El vicepresident del BCE ha recordat que les empreses han patit una “important” caiguda en els ingressos arran de la crisi del coronavirus i ha demanat a les administracions intentar “omplir el buit” amb ajudes directes i altres mesures de suport. “Cal intentar que les companyies que eren viables abans de la crisi sobrevisquin un cop acabi la pandèmia”, ha manifestat.
De Guindos també ha advertit de les conseqüències negatives que pot tenir la baixa rendibilitat dels bancs europeus. El vicepresident del BCE ha assegurat que aquest fet ja era una “realitat” abans de la pandèmia, amb una rendibilitat del 4% en termes de retorn de capital. El coronavirus ha agreujat aquesta situació, i ara es preveu que aquest indicador se situï al voltant del 2%. L’exministre ha assegurat que aquest fet pot provocar baixes valoracions dels bancs europeus, la qual cosa fa que aixecar capital estigui pràcticament “fora de la qüestió”. Així mateix, ha alertat del risc que la baixa rendibilitat es tradueixi en un descens de l’aprovisionament per sota del necessari. En tot cas, el vicepresident del BCE preveu una “important recuperació” de l’economia en la segona meitat de l’any, si bé estima un primer semestre “una mica més feble” del previst. Amb tot, calcula tornar al nivell de producció previ a la crisi a mitjans de 2022.